Det blev en tårfylld tillställning när Stefan Löfven tackades av som partiledare på Socialdemokraternas kongress under lördagen.
Både partiledaren Magdalena Andersson och frun Ulla Löfven torkade tårarna när han tackade dem.
Utöver hyllningarna passade Löfven också på att ifrågasätta den borgerliga beskrivningen av honom själv. Hans klassresa från fosterbarn, via svetsaryrket till att bli statsminister har ofta lyfts som något positivt, men enligt statsministern skaver det att höra.
– Jag vänder mig mot den borgerliga synen att arbetarklassen är någonting som man ska och vill lämna. Det bygger på föreställningen att det inte är fint nog att vara arbetare, säger Löfven.
Han påpekade att samhälle ska vara lika gott för lastbilschauffören som för läkaren, och för svetsaren som för statsministern.
– Att vara arbetare ska inte innebära att man lever i fattigdom, sliter ut sig eller är rädd att dö på jobbet. Man ska kunna leva gott och känna trygghet.
Hyllades av artister
Innan statsministern själv klev upp på scenen hyllades han av en kavalkad av kändisar.
Genom videohälsningar kom lovord från bland annat artisterna Jason ”Timbuktu” Diakité, Eva Dahlgren och Lars Winnerbäck, som också framträdde på scen. Även Centerledaren Annie Lööf skickade en digital hälsning:
– Våra partier kommer från olika ideologiska bakgrunder. Vi har valt att tillsammans hålla gränsen mot högerpopulism, främlingsfientlighet och misstro, säger Lööf, som också påpekade att Löfven är en person som står vid sitt ord.
SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein beskriver avskedstalet som både personligt och ideologiskt.
– Efter sju år som statsminister och nära tio år som partiledare har Stefan Löfven blivit en skicklig talare. Han levererade verkligen, och försvarande sitt vägval tydligt när det gäller januarisamarbetet. Han upprepade det han sa redan under regeringsbildningen att man ska stå på rätt sida av historien, säger Marmorstein.