Löfven, på besök på SSU:s kongress i Västerås, avstår också från att kritisera Storstockholms lokaltrafik (SL) för beslutet att låta SD-kampanjen genomföras.
– SL måste fatta sina beslut utifrån sin policy. Jag tycker kampanjen var bedrövlig. Jag tycker väldigt illa om den, men sedan måste alla stå för sina beslut vad gäller vad man tillåter och inte tillåter, säger han.
Borde reglerna för politisk reklam skärpas?
– Vi menar att man måste få ha politisk reklam. Jag tycker dock, återigen, att den här var bedrövlig. Men det förvånar mig inte. Det var Sverigedemokraterna.
Statsministern var till synes helt återhämtad från den matförgiftning som tvingade honom att besöka Karolinska universitetssjukhusets akutmottagning för snart tre veckor sedan, när han på SSU-kongressen i Västerås höll tal och gratulerade SSU:s nyvalde ordförande Philip Botström.
Matförgiftad
– Det var en matförgiftning enligt läkarna. Fördelen med det är ju att det går snabbt över, så jag känner mig i alldeles utmärkt form, säger han om besöket på akuten.
Du är helt botad?
– Ja, ja. En matförgiftning kommer snabbt, men går över fort.
En fråga som aktualiserats av statsministerns sjukdom är vem som är hans ställföreträdare när han blir sjuk. Det har kommit fram att vice statsminister Åsa Romson (MP) inte har det uppdraget, utan att det är regeringens äldsta statsråd Margot Wallström (S) som träder in om statsministern är frånvarande.
Varför har ni valt den vägen?
– Grundlagen säger att statsministern kan utse en ställföreträdare, som ersätter statsministern när hon/han inte är tjänstgörande. Det finns en sådan möjlighet, men det finns inget sådant tvång. Det är inget obligatorium, säger Löfven.
Att det trots detta finns en vice statsminister i regeringen har enligt Löfven praktiska skäl, då det behövs någon som kan föra regeringens talan vid besök utomlands.
Krav från SSU
Förhandlingarna inför Harpsundsmötet om knappt två veckor, där regeringens höstbudget ska spikas, pågår för fullt. Och från bland annat SSU, som vill se höjda skatter, sänkt ränteavdrag och tvingande regler för kommunernas flyktingmottagande, kommer kritik mot att S-ledningen agerar ängsligt.
– Vi fokuserar på jobben. Vi har gjort det från den första budgeten, som vi presenterade förra hösten. Det var bara det att den blev nedröstad av de fyra borgerliga partierna, tillsammans med Sverigedemokraterna, säger Löfven.
– Det är framtidsinvesteringarna i bostäder, infrastrukturen, klimatomställningen. Det är näringspolitiken för fler och växande företag och det är kunskap och matchning, så att människor ska kunna ta de jobb som kommer fram, tillägger han.
Han väljer att främst se det stora budgetunderskottet som det som bromsar reformer, snarare än rädsla för en misstroendeförklaring i riksdagen.
– Decemberöverenskommelsen stödjer möjligheten för oss att få igenom vår ekonomiska politik. Men sedan har vi det faktum att den förra regeringen lämnade efter sig ett underskott på 74 miljarder kronor och det ska arbetas bort.
– Det finns inte obegränsat med resurser, men vi är väldigt tydliga med att vi gör rejäla satsningar.
Något behov av att formellt stärka minoritetsregeringars ställning i Sverige ser han inte.
– Nej. När vi nu har gjort den här decemberöverenskommelsen har en minoritetsregering möjlighet att få igenom sin ekonomiska politik. Sedan sköter vi de andra politiska frågorna på sedvanligt sätt.
Han nämner bland annat blocköverskridande uppgörelser om försvaret och om betygen.
– Jag ser också fram emot att göra en bred överenskommelse om föräldraförsäkringen, där vi knyter ytterligare en månad till vardera förälder. Det är så vi fortsätter att arbeta. Det är det som är en samarbetsregering.