– Vi fyra partier i januariavtalet har alla sagt att vi kan diskutera tidsplanen och LOV, säger Stefan Löfven till SVT.
Regeringspartierna, C och L har nu inlett diskussioner om hur man ska uppfylla kraven för att oppositionens misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska dras tillbaka.
Reformen av Arbetsförmedlingen är en punkt i de fyra partiernas så kallade januariavtal.
Det är Vänsterpartiet som har tagit initiativet till misstroendet, men Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt att de ansluter om det blir omröstning.
Bred överenskommelse
Statsministern vill gärna undvika det och tror att det finns öppningar för en bred överenskommelse, med M och KD.
– Centern har nu sagt att de är redo att diskutera lagen om valfrihet (LOV) och hur den ska implementeras i Arbetsförmedlingen, där har vi två öppna punkter, säger Löfven till TT och syftar också på frågan om tidsplanen för omgörningen.
Det är i första hand två punkter som M och KD slagit ner på.
– Centerpartiet tycker att Arbetsförmedlingen behöver göras om i grunden, för att på ett bättre sätt ge stöd till arbetslösa och så att fler företag kan hitta rätt kompetens. Det är väldigt positivt att det tycks finnas ett brett stöd för detta i riksdagen. 6 av 8 partier vill att reformen blir av, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet till SVT.
– Moderaterna och Kristdemokraterna har framfört två konkreta synpunkter på hur de tycker att reformen ska genomföras. Vi är beredda att diskutera dessa punkter med dem. Vi vill därför att regeringen tar initiativ till diskussioner med M och KD. Att förhandla med Vänsterpartiet är däremot uteslutet, fortsätter han.
Två krav
Vänsterpartiet uppgav i torsdags att man tänker gå vidare med sitt misstroendehot mot Nordmark. M och KD stödjer det men ger regeringen en frist till tisdag den 10 december.
Till skillnad från V:s fem krav, ställde M och KD två. Det är de två kraven som diskussionerna nu kretsar kring, om tidsplan och lagen om valfrihet.
Moderatledaren Ulf Kristersson gör klart att Moderaterna inte förhandlar eller tänker förhandla med regeringen, C och L. De får helt enkelt på egen hand komma på något som M, KD och V kan acceptera.
”...den gemensamma ståndpunkt som M, Kd och V igår redovisade är inte något förhandlingsbud till regeringen”, skriver han på Facebook.
Om M:s och KD:s två krav uppfylls blir det ingen omröstning.