Ingen annan statsminister har lyckats överleva så många politiska kriser som Stefan Löfven. Trots en svår parlamentarisk situation kan han vara på väg att lyckas igen.
Återigen tycks taktiken vara att skjuta upp det definitiva avgörandet med förhoppningen om att senare hitta en lösning. Det har även tidigare varit ett återkommande inslag i Stefan Löfvens krishantering.
Den här gången kan det vara det taktiska drag som säkrar statsministerposten åt honom.
Stefan Löfvens besked efter mötet med talmannen är nämligen att han är beredd att tillträda som statsminister utan att först ha samlat stöd i riksdagen för regeringens kommande budget.
Finns inga konstitutionella hinder
Beskedet kan vara det som krävs för att både Centerpartiet och Vänsterpartiet ska vara beredda att släppa fram honom som statsminister.
Några konstitutionella hinder för en sådan lösning finns inte även om det skapar en väsentligt ökad trygghet för en regering att vara säker på att den ekonomiska politiken är säkrad i riksdagen.
Stefan Löfvens besked på tisdagen innebär att frågan om den kommande höstbudgeten skjuts framåt i tiden, åtminstone till efter sommaren. Därmed skaffar sig Stefan Löfven värdefull tid för att försöka hitta en förhandlingslösning som säkrar stöd för höstens budget.
Hur en sådan lösning kan se ut är i dagsläget oklart. Hittills har Centerpartiet varit starkt avvisande till alla upplägg som innebär budgetförhandlingar eller organiserat samarbete med Vänsterpartiet. Beskeden från Liberalerna har också varit negativa.
Öppnar för en ny regeringskris i framtiden
Stefan Löfven skickar dock med ett annat viktigt budskap i sitt försök att på nytt utses till statsminister: Om regeringen i höst inte får igenom sin budget i höst avgår han. Därmed gör Stefan Löfven budgeten till en kabinettsfråga, ett besked som syftar till att sätta press på tilltänkta samarbetspartier. Men också ett besked som innebär att en ny regeringskris kan stå för dörren när riksdagen i höst behandlar regeringens budget.
Tidigare har Löfven vid två tillfällen fått se sina budgetar röstas ner av riksdagen. Nu, med drygt ett år kvar till nästa riksdagsval, gör han klart att han inte är beredd att ännu en gång acceptera den förödmjukelsen.
Beskedet idag att Löfven vill bli statsminister utan att först ha säkrat parlamentariskt stöd för sin budget kan få stor betydelse för den fortsatta processen. Med detta besked gör han det mycket svårt för Vänsterpartiet att gå emot honom i en statsministeromröstning.
Blir svårt att rösta emot honom
Den direkta konsekvensen kan ju bli en M/KD-regering med stöd av Sverigedemokraterna. Även för Centerpartiet blir det svårt att i detta läge rösta emot Löfven.
Hur Liberalerna kommer att agera är oklart. Hittills har beskeden från partiledaren Nyamko Sabuni varit att hennes parti kommer att stödja moderatledaren Ulf Kristersson i en statsministeromröstning. I så fall kan Löfven som mest räkna med 175 mandat i en statsministeromröstning. Det är en övervikt med endast ett mandat, vilket innebär att omröstningen kan avgöras av rena tillfälligheter eller av politiska vildar och enskilda ledamöter som röstar emot partilinjen.
Trots detta kan dagens besked vara det som bäddar för ännu en återkomst för Stefan Löfven som statsminister.