Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marko Säävälä/TT

Löfvings bror: ”Omöjligt att Thornberg inte visste”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Löfving, bror till Mats Löfving tvivlar starkt på att polisledningen saknat kunskap om broderns suicidrisk. 

– De här uppgifterna kommer från Polisförbundet och från flera tunga personer inifrån myndighetens egen skyddsorganisation, säger Jan Löfving.

Enligt Jan Löfving, bror till den avlidne Mats Löfving, är det osannolikt att rikspolischef Anders Thornberg inte skulle ha känt till att det fanns en risk att kollegan skulle ta sitt liv.

– Det är helt omöjligt. Jag har pratat med flera av hans vänner inom polisen och det är klart mellan oss allihopa att det var väldigt tydligt att han mådde dåligt, säger Jan Löfving.

Kritiken mot polisledningen

Han påpekar att Anders Thornberg varit vän och kollega till Mats Löfving sedan en lång tid tillbaka.

– Jag tycker nästan att det är beklämmande att han behandlar sin egen organisation på det här sättet.

“Flera tunga personer”

På torsdagen sa rikspolischef Anders Thornberg till SVT att han inte känt till att Mats Löfving var suicidal. Enligt en ny skrivelse till Arbetsmiljöverket hade polisledningen fått varningar från flera håll.

– De här uppgifterna kommer från Polisförbundet och från flera tunga personer inifrån myndighetens egen skyddsorganisation, säger Jan Löfving.

– Jag tycker att det är klarlagt att han inte fick något stöd över huvud taget.

Kunde ha förhindrats

Jan Löfving tror att broderns död hade kunnat undvikas om polismyndigheten hade hörsammat de larm om broderns suicidrisk som fanns.

– Man blir ju väldigt besviken och bestört. Återigen tankarna på att det här inte hade behövt hända om det hade hanterats på ett riktigt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet