– Kvinnor har i genomsnitt 89 procent av mäns löner, och 76 procent av mäns årsinkomst, säger säger Lena Bernhardtz, expert på jämställdhetsstatistik på Statistiska Centralbyrån, SCB.
Hon tillägger att i statistiken är alla löner uppräknade till heltid, men nästan 30 procent av kvinnorna och 11 procent av männen jobbar deltid.
För 25 år sedan, 1994, hade kvinnor 84 procent av männens lön så lönegapet minskar, även om skillnaden fortfarande är 11 procent. I SCB:s bok ”På tal om kvinnor och män” kan man följa hela utvecklingen från 1994 till 2016.
Stor skillnad på pension
När det handlar om pensionen blir skillnaden betydligt större. Kvinnors pensioner är endast 68 procent av männens.
– Det beror på att kvinnor har lägre lön och lägre inkomst. Kvinnor jobbar i högre grad deltid, vårdar sjuka barn, och är även i högre grad sjukskrivna själva. Allt det påverkar inkomsten och pensionen, säger Lena Bernhardtz.
Det är alltså en bit kvar till ett av jämställdhetspolitikens delmål: ”Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut”.
Men det har ändå skett framsteg. Lena Bernhardtz påminner om att det fram till 1960 fanns särskilda kvinnolöner, som var cirka 30 procent lägre än männens.
– Och 1987 jobbade 45 procent av kvinnorna deltid, i dag är det 28 procent, säger hon.
Oförklarad löneskillnad
I Medlingsinstitutets rapport ”Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2017”, som utkom förra året, framkommer att en stor del av löneskillnaden mellan könen kan förklaras med olika faktorer som yrke, utbildning, ålder och arbetstid.
Men det återstår ändå, enligt MI, en oförklarad löneskillnad mellan kvinnor och män på 4,3 procent.
– Det kan finnas förklarande variabler, men det är inget vi kan se i statistiken, säger John Ekberg, statistiker på MI.
Att lönegapet mellan kvinnor och män genom åren har minskat beror huvudsakligen på två faktorer, enligt John Ekberg:
– Den ena är löneökningseffekten, att lönerna har ökat mer i kvinnligt dominerade yrken jämfört med manligt dominerade. Den andra är en struktureffekt – att vi får fler kvinnor i manligt dominerade yrkesgrupper. Till exempel har andelen kvinnliga chefer ökat, säger han.
Även inom olika yrkesgrupper kan det finnas löneskillnader. Medlingsinstitutet har ställt samman ett interaktivt diagram, där man kan se kvinnors löner i procent av mäns inom olika yrken.