På torsdagen meddelade statliga energijätten Vattenfall att avvecklingen av kärnkraftverket Ringhals börjar redan 2018. Sju år tidigare än bolaget tidigare sagt.
Beskedet har betecknats som en seger för Miljöpartiet medan de borgerliga partierna med Jan Björklund i spetsen rasade. Men även Centerpartiet välkomnade beskedet.
Olönsamt ska läggas ned
– Besvikelsen får stå för Jan Björklund. Jag välkomnade beskedet för att det är i enlighet med Alliansens överenskommelse att det är marknaden och företagen som bestämmer avvecklingen. Nu har Vattenfall gått ut och sagt att man lägger ner för att de låga elpriserna gör produktionen olönsam, och det är så det ska vara.
Men Centerpartiet och Folkpartiet ser helt olika på avvecklingen av Ringhals, vad är ni eniga om i energipolitiken egentligen?
– Det är ingen hemlighet att vi ser olika på kärnkraften. Men det unika är att vi trots det kom överrens om lagstiftningen som innebär att statliga medel satsas på förnybar energi samtidigt som gamla kärnreaktorer får bytas ut på marknadens villkor utan subventioner. Kärnkraften ska bära sina egna kostnader och Ringhals reaktorer, som för övrigt står stilla just nu, är inte lönsamma.
Nöjd med Vattenfalls besked beklagar ändå Annie Lööf den sittande regeringens beslut att höja effektskatten på enerigi utan att invänta samtal över blockgränserna:
– Regeringen höjer även skatt på förnybara energikällor. Sådana styrmedel måste vänta tills vi har en bredare energiöverenskommelse, anser jag.
Självkritisk till satsning på lärlingar
När centern satt i regering införde ni kraftigt subventionerade lärlingsjobb för unga. Ni siktade på 30.000 nya jobb men det blev bara drygt 1.000. Hur tycker du att det funkade?
– I efterhand ser jag det ju som ett misslyckande. Centerpartiets svar nu är att bredda lärlingsjobben till att även omfatta nyanlända och långtidsarbetslösa. Dessutom ska det gälla även småföretag som inte har kollektivavtal, säger Annie Lööf.
Men att staten subventionerar 50 procent av lönen låter väl mer som socialism än liberalism?
– Centerparitet vill inte välja den kalla och hårda linjen. Det är viktigt att sänka trösklarna, minska kostnader och ge dessa människor en chans att komma in i arbetslivet.
Lantligt arv
I likhet med övriga partiledare fick Annie Lööf även svara på frågor om Centerns ideologi. Om i vilken riktning hon vill föra partiet och vilka värderingar som ligger bakom inställningen i sakfrågor. Partiledaren sade sig vara stolt över partiets historia.
– För hundra år sedan var det bönderna som var landets småföretagare och den samhällsgrupp som drev på för fri handel och fri företagsamhet som byggt Sveriges välstånd. Centern var också drivande när det gäller individuell valfrihet, så steget var inte så långt när vi för några år sedan tog in ordet liberalism idéprogrammet, sade Annie Lööf.
”Alla ska kunna leva och förvekliga sina drömmar oavsett var i landet man vill bo” står det i partiprogrammet. Hur realistiskt är det?
– Det är realistiskt att man ska kunna leva och verka i hela landet och att staten har en roll att se till att detta är möjligt där marknaden inte räcker till. Till exempel skjuta till statliga medel så att lanthandeln kan finnas kvar i en liten by i den yttersta glesbygden, säger Annie Lööf.