Ukraina har fyra kärnkraftverk och sammanlagt 15 reaktorer i drift. Det största av dem, Zaporizjzja, är ockuperat av ryska styrkor, liksom det nedlagda Tjernobyl.
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, som står i ständig kontakt med IAEA:s internationella övervakningssystem, finns det inga förhöjda strålningsnivåer i Ukraina. Säkerhetsfunktionerna på landets kraftverk sägs också vara fortsatt i drift och fungerande.
Risken för en ny olycka likt den i Tjernobyl 1986, då en exploderande grafitreaktor fick radioaktivitet att spridas ända till Sverige, bedöms som obefintlig.
– De kärnkraftverk som är i drift i dag har en annan konstruktion och är betydligt säkrare. Ett utsläpp från dem skulle inte heller nå lika högt upp i luften och spridas lika långt, säger Nina Cromnier.
Gräns på 10 mil
I nuläget är det inget som talar för att en kärnkraftolycka skulle vara förestående. Men om en sådan skulle inträffa blir det svåra följder lokalt. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är dock avståndet mellan reaktorerna och Sverige så stort, mellan 80 och 150 mil, att den förhöjda strålningen inte skulle nå hit.
Att införa någon av de tre strålskyddåtgärder som står till buds – utrymning, inomhusvistelse och jodtabletter – är bara aktuellt om en anläggning ligger 10 mil eller närmare.
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) har förståelse för att boende i södra Sverige kan uppleva oro för kärnkraftsolyckor i Ukraina – men säger att den är obefogad och att det inte hjälper att äta jodtabletter.
– Ni kan sluta köpa jodtabletter, de har ingen effekt vid en olycka i Ukraina. Det är vårt budskap. Vi har en daglig dialog mellan myndigheten och regeringen i den här frågan, och följer allt väldigt noga. Man kan känna sig mycket lugn, säger Strandhäll.