– Det här skulle innebära att vi börjar motverka att vi får fler extrema religiösa samfund i Sverige och jag ser det också som ett förebyggande arbete så att inte fler uppviglas in i våldsbejakande extremism, säger Tomas Tobé som toppar Moderaternas valsedel i EU-valet.
Både i Sverige och andra EU-länder har flera moskéer fått pengar av länder utanför EU. Saudiarabien och Turkiet är två exempel. I de fall pengarna går till församlingar som är ”extrema” och har som mål att ”sprida ideologier eller religiösa tolkningar som inte är förenliga med den liberala demokratin” bör EU ta fram gemensamma regler fler att förbjuda sådant stöd, menar Moderaterna.
Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tidigare lanserat liknande förslag.
Kritiserar förslaget
Enligt Tomas Tobé kan det till exempel bli den polisiära samarbetsorganisationen Europol som får till uppgift att definiera vilka församlingar som är extrema. Han drar paralleller med det förbud som i dag finns mot att finansiera terrorgrupper.
I den stora moskén i Göteborg är Mohammad El-Alti skeptisk till de här idéerna.
– Det utgår från ett misstänkliggörande av muslimer, det kommer att bli svårare för alla muslimer, säger han.
”Får motsatt effekt”
Mohammad El-Alti menar att Moderaternas förslag istället riskerar att leda till en ökad extremism. Han menar att extremism bäst bekämpas i stora moskéer i till skillnad från i små källarmoskéer, och att det har visat sig nödvändigt med de utländska bidragen för att bygga stora moskéer, precis som det var i Göteborg.
– Det blir en motsatt effekt. Det blir fler källarmoskéer i stället och det är där extremismen gror, säger Mohammad El-Alti.
Tomas Tobé har en annan uppfattning.
– Det här handlar att skydda många samfund som tas över av extrema personer. Det är att stå upp för den religionsfrihet som vi ska värna om, säger han.