Jimmie Åkesson (SD), Mikael Damberg (S) och Johan Forssell (M) om Brå:s nya rapport om det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige. Foto: TT

Svidande kritik efter Brå-studie om dödligt våld: ”En skam för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det enda landet i Europa där det dödliga våldet med skjutvapen ökat sedan år 2000, det visar en ny Brå-rapport. Nu får regeringen kritik för sin hantering av det dödliga våldet.

– Det här är en skam för Sverige att Sverige nu befinner sig i Europatoppen, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson till SVT Nyheter.

I studien från Brottsförebyggande rådet (Brå), som presenterades på onsdagen, har man jämfört dödsskjutningar med 22 andra europeiska länder under 19 år, mellan 2000 och 2019 – och kommit fram till att Sverige ligger på högst nivå i Europa när det gäller dödligt skjutvåld.

8 av 10 dödsskjutningar i Sverige sker i kriminell nivå, visar rapporten.

– Vi har tyvärr varnat, från Moderaternas sida, under flera års tid att man skulle få den här utvecklingen om man inte vidtog helt andra åtgärder, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson.

Är ni självkritiska på något sätt?

– Jag tror att mer borde ha gjorts tidigare, det är helt uppenbart. Både av Alliansregeringen och den socialdemokratiska regeringen som satt innan. Sen är det också uppenbart att det, precis som Brå säger, under de senaste åren har hänt något. Så det huvudsakliga ansvaret av frånvaron av åtgärder faller tungt på den här regeringen.

Åkesson: ”En skandal”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i en skriftlig kommentar:

– Det är skandal att det gått såhär långt, regeringen har kapitulerat och totalt tappat greppet.

Åkesson anser att de åtgärder och ”så kallade satsningar” som regeringen presenterat inte hjälper.

– De kriminella utvidgar och expanderar sin verksamhet. Sverige kommer aldrig lyckas ta tag i denna problematik så länge nuvarande, verklighetsfrånvända, regeringen sitter kvar.

”Sju förlorade år”, twittrar Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlson.

”Regeringen har satt i system att göra alldeles för lite, alldeles för sent mot gängkriminaliteten. Sverige behöver en ny borgerlig regering”, skriver Carlson vidare.

Liberalerna skriver på Twitter att det ”behövs en liberal och borgerlig regering” för att få stopp på dödsskjutningarna, och länkar sedan till partiets förslag på området.

Fler reaktioner

Centerpartiets pressekreterare Oscar Ljunggren skriver i ett mejl till SVT Nyheter:

”Detta är ett misslyckande. Flera bär ansvaret och det är alltid lätt att vara efterklok och att skylla på varandra löser ingenting framöver. Vi vet att vi når längre med samarbete istället för tjafs. Centerpartiet är alltid beredda att ställa upp och ta ansvar för att lösa allvarliga problem, även om det innebär att sätta politisk prestige på spel.”

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar twittrar också:

”Oerhört allvarliga uppgifter om dödsskjutningar. Nu behövs krafttag mot insmugglingen av vapen och narkotika. Men också mot arbetslöshet, bostadsbrist och segregation. Ett jämlikt samhälle är det bästa värnet mot gängbrottslighet.”

Tror på förändring

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till SVT Nyheter att det dödliga våldet tyvärr har pågått under en ganska lång tid, och att det finns lärdomar att dra.

– Man får inte låta staten abdikera från de fattigaste bostadsområdena, låta gängen ta plats med narkotikaförsäljning och låta dem sprida ut sig.

Nu har vi hårdare vapenlagstiftning, vi har längre straff och så vidare. Varför funkar det inte?

– Vi har 1 000 fler frihetsberövade jämfört med för två år sedan. Vi ser väldigt många gängrättegångar där gängledare sitter och väntar på långa straff. Det vi ser i början på det här året är minskningar av skjutningar på närmare 40 procent, jag menar att de här insatserna ger effekt, säger Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.