Ellen Juntti (M) förlorar sin plats i civilutskottet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

M-ledamot Ellen Juntti förlorar sin utskottsplats

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata riksdagsledamoten Ellen Juntti förlorar sin plats i civilutskottet, rapporterar Altinget.

Juntti röstade mot partiledningen i våras i frågan om könstillhörighetslagen, men har sedan dess fortsatt med sitt arbete i utskottet – fram till i dag.

”Att bryta mot riksdagsgruppens arbetsordning och gå emot den gemensamma politiska hållningen kan få konsekvenser, vilket det nu har fått för ledamoten i fråga. Det handlar alltså inte om en avvikande uppfattning i sakfrågan utan att ledamoten inte följt de gemensamma regler riksdagsgruppen har”, säger Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson i en skriftlig kommentar till tidningen.

Gå emot partiet

Utöver Ellen Juntti valde också socialdemokraten Patrick Björck att gå emot sitt partis linje i frågan om könstillhörighetslagen i våras. Han fick strax efter det lämna sin plats i skatteutskottet.

Ellen Juntti är fortfarande suppleant i justitieutskottet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein svarar på tre frågor om debatten kring könstillhörighetslagen. Foto: Per Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.