Foto: TT

M: Många fler måste lämna Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill effektivisera arbetet med att utvisa människor som fått asylavslag. Till exempel genom att dra in ekonomiskt bistånd och begränsa rätten till sjukvård.

Moderaterna vill se en ”radikal” ökning av antalet personer som lämnar Sverige efter att de fått ett avslag på asylansökan, skriver partiledare Ulf Kristersson och partisekreterare Gunnar Strömmer i ett inlägg i DN Debatt. Polisen måste få ett mycket större politiskt stöd i detta, än vad de fick under den så kallade Reva-debatten 2012-2013. För detta krävs reformer som presenteras i fyra punkter:

1. Öka antalet verkställda utvisningar

Utlänningskontrollerna ska ges mer ekonomiskt stöd och vara en del av polisens rutinmässiga arbete.

2. Ge polisen effektivare verktyg

Polisens ska få fler verktyg för att utreda en persons identitet. Exempelvis ska de kunna omhänderta mobiltelefoner för att kartlägga en persons identitet. De vill även ha fler förvarsplatser där personer som fått avslag kan förvaras fram till återvändandet.

3. Förläng preskriptionstiden och dra in ekonomiskt bistånd

Moderaterna vill förlänga preskriptionstiden för asylfall från fyra till tio år. Således försvåras möjligheten att gå under jorden för att sedan ansöka om asyl på nytt efter att preskriptionstiden är slut.

Kommuner ska inte kunna ge ekonomiskt bistånd till personer som vistas illegalt och socialbidrag ska bara få betalas ut i nödfall.

4. Begränsa rätten till välfärdsförmåner

Reglerna för skola och vård bör återgå till det som gällde före 2013: endast akut vård ska erbjudas till vuxna som vistas illegalt, medan deras barn har fortsatt rätt till sjukvård som andra barn. Likaså ska det vara upp till varje kommun att avgöra huruvida ett barn ska få gå i skola eller inte.

”Ett misstag” att ändra reglerna

På en träff med riksdagsjournalisterna på tisdag förmiddag sa Ulf Kristersson att det var ett misstag av Alliansregeringen att göra upp med Miljöpartiet år 2011 om mer generösa regler för sjukvård till papperslösa. Konsekvensen har blivit de tusentals personer som nu gått under jorden i Sverige.

– Ska det svenska asylsystemet ha någon trovärdighet eller legitimitet, så måste ett ja vara ett ja och ett nej vara ett nej, sa Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

Ygeman inte imponerad av förslagen

Enligt Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman är dock de flesta av Moderaternas förslag antingen på väg in, eller har redan genomförts. Några är till och med poänglösa, menar han.

– Som förslaget om indraget försörjningsstöd. I Sveriges största stad finns det hittills enbart tre sådana fall... Man fokuserar mer på den politiska debatten än att verkligen förändra situationen, säger han.

Ygeman välkomnar dock åtgärder som ska göra det lättare att identifiera personer, som till exempel fotografering och fingeravtryck.

– Men det behövs betydligt skarpare förslag än dessa för att lyckas med uppgiften. Vi har till exempel lagt fram förslaget om oanmälda kontroller på arbetsplatser där man misstänker att det pågår svartarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.