Foto: TT

Regeringen öppnar för privata arbetsförmedlingar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen öppnar nu för privata arbetsförmedlingar. Det står klar när direktiven till utredningen om Arbetsförmedlingen beslutades i dag. Det innebär att Moderaterna fått backa i frågan.

Enligt regeringen är det i dag fler arbetslösa som har extra svårt att få jobb jämfört med tidigare. Därför beslutade i dag regeringen att utreda hur Arbetsförmedlingen ska hinna ge dem med störst behov bättre stöd.

Men de mest känsliga frågorna politiskt i utredningen är om privata förmedlare ska få betalt av staten för att förmedla vanliga jobb, något Kristdemokraterna och Centerpartiet länge krävt.

– Det ökar den effektiva matchningen. Vad vi kan se från andra länder så har det inneburit att fler kommer i arbete genom  att man får nischade förmedlingar som kanske jobbar med ungas första jobb, med civilingenjörer eller akademiker till exempel, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Och i dag står det klart att Moderaterna backat i frågan. Så sent som på moderatstämman i oktober röstade moderaterna nej till ett liknande förslag men i dag beslutade regeringen att en utredning ska undersöka om Arbetsförmedlingen ska konkurrensutsättas av privata aktörer.

”Som en morot”

– Vi har sagt att vi kan titta på det som en morot, men vi har inget färdigt förslag för det. Jag vill också understryka att det faktum att man använder andra aktörer är inget nytt, det har Arbetsförmedlingen gjort, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Ibland har det kritiserats och det tycker jag också man ska ta in, och se om det är lämpligt att man gör på det här sättet. Jag tycker också att man ska vara öppen för att en del har ett kunnande på djupet som kanske inte finns representerat på Arbetsförmedlingen, säger Fredrik Reinfeldt.

Den känsliga utredningen ska dock inte vara klar före valet, utan först i januari 2016, något Socialdemokraterna är kritiska till eftersom man efterlyser åtgärder tidigare.

– Ett halvår före valet tillsätter de en utredning i valets viktigaste fråga, jobben, i stället för att agera, säger Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson (S) till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.