Sedan Decemberöverenskommelsen föll i höstas har moderater runt om i hela Sverige diskuterat om den borgerliga Alliansen bör lägga fram en gemensam budgetmotion i riksdagen.
Partiledningens svar har hela tiden varit nej. När SVT Nyheter har frågat de ledande moderatpolitikerna i Sveriges alla kommuner där partiet sitter i fullmäktige står det klart att en mycket tydlig majoritet vill att Alliansen ska lägga fram en gemensam budget.
”Måste ta ansvar”
80 procent tycker att förslaget är bra eller mycket bra medan bara 13 procent tycker att det är ett dåligt eller mycket dåligt förslag. Det visar den undersökning som SVT Nyheter genomfört.
– Vi kan konstatera att de budgetar vi har fått med en socialdemokratisk regering innebär att man återinför svartjobben när man börjar ta bort ROT-avdragen. Man driver igenom många skadliga förslag, vilket gör att vi måste som politiker ta vårt ansvar och stoppa det som håller på att ske här i Sverige, säger oppositionsrådet Henrik Ripa (M) i Lerum.
– Vårt demokratiska samhälle kan inte bygga på att man gör allianser eller koalitioner som gör att man utesluter Sverigedemokraterna som nu ändå har nästan en fjärdedel av väljarunderlaget. Då måste man se till att de får möjlighet att ge sin syn på den svenska ekonomin säger gruppledaren Christer Olsson (M) i Filipstad.
Kinberg Batra otydlig
En gemensam alliansbudget skulle utlösa en ny regeringskris lik den 2014. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har redan utlovat partiets stöd för en borgerlig budgetmotion, så länge Moderaterna får gehör för sin flyktingpolitik.
Partiledaren Anna Kinberg Batra är däremot otydlig om när en eventuell alliansgemensam budget kan läggas på riksdagens bord.
– Jag vill lägga en alliansbudget när vi kan, senast hösten 2018. Jag vill leda en alliansregering, men vi har ju fortfarande det valresultat som vi moderater var besvikna på, säger Anna Kinberg Batra.
Så genomfördes undersökningen
- Enkäten har sänts till ledande moderata politiker i samtliga kommuner där partiet är representerat i kommunfullmäktige. Det har i allmänhet varit ett kommunalråd, oppositionsråd eller gruppledare i kommunfullmäktige. Ett antal av dessa sitter också i styrelsen för respektive länsförbund i partiet.
- 197 av 283 har svarat på hela eller delar av enkäten, det vill säga 70 procent.
- Undersökningsperioden var 21 januari till 27 januari och samtliga har svarat genom att fylla i ett webbaserat formulär.
- Kommunpolitikerna har fått ta ställning till en rad förslag och graderat dessa som mycket/ganska bra, mycket/ganska dåligt eller vet ej/ ingen uppfattning. Vid presentationen har grupperna mycket/ganska slagits ihop.