Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson har under den här mandatperioden genomfört en rad politiska förslag med stöd från SD: övervakningskameror, kommunala ordningsvakter, placering av nyanlända i husvagnar och förbud mot halalslaktat kött i skolorna.
I nästa vecka avgörs om de även ska styra tillsammans i kommunen.
– Vi har samtyckt om i princip 90-95 procent av alla frågor som kommit upp på mötena, säger Richard Olsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Staffanstorp.
Har ni anpassat er till dem eller de till er?
– Jag tror det är lika mycket åt båda hållen. Vi står väldigt nära varandra politiskt sett.
– Vi är lite mer höger i ett antal frågor. Annars är vi väldigt lika, säger Christian Sonesson.
”Gör ingen skillnad i kommunpolitiken”
Pia Karlsson från Staffanstorp är en av många som röstade på M i kommunen men som i riksdagsvalet valde att lägga sin röst på SD. När nästan varannan väljare i kommunvalet röstade på M var antalet i riksdagsvalet 27 procent. SD fick 11 procent i kommunvalet mot 22,9 i riksdagsvalet.
Pias väninna, Elsa-Marie Karlsson, är socialdemokrat och har inga höga tankar om partierna väninnan röstat på. Men hon tror inte att ett styre mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna skulle göra någon skillnad i kommunpolitiken och kan förstå varför sympatierna finns där.
– Om man tänker att Sverigedemokraterna blivit så stora och att vi vågar säga ifrån här i Skåne, det är ända från Snapphanetiden. Vi har aldrig accepterat ett beslut som är taget långt över våra huvuden. Att de kommer hit först och alla skjutningar i Malmö, det påverkar skåningarna på ett annat sätt än det gör i Umeå.
– Eller stockholmarna. Det tror ju att Sverige ser ut som i Stockholm, säger Pia.
”Skåne är konservativt och provinsiellt”
Per Svensson, ledarskribent på Dagens Nyheter, tror också att det finns historiska förklaringar när Skånemoderaterna väljer att stå upp mot partiet centralt i relationen till Sverigedemokraterna.
– Skåne är ett rikt bondeland som har bäddat för ett konservativ och provinsiell, ibland inskränkt ideologi. Det har tidigt funnits en grogrund för populistiska och extremistiska partier här. Därför kunde Sverigedemokraterna tidigt etablera sig här och tidigt bli starka här, redan på 90-talet. Det har alltid funnits en spänning mellan den konservativa delen och den liberala delen, säger han.
Fakta
Av Moderaternas tio starkaste fästen ligger 5 i Skåne, i fyra av dem fick partiet mer än 40 procent av rösterna.
Vellinge: 50,42 procent
Staffanstorp: 42,7 procent
Östra Göinge: 42,12 procent
Höganäs: 40,06 procent
Lomma: 38,89 procent
Bland Sverigedemokraternas tio starkaste fästen ligger 9 i Skåne.
Hörby: 35,3 procent
Bjuv: 33,34 procent
Örkelljunga: 31,47 procent
Svalöv: 31,16 procent
Åstorp: 31,07 procent
Klippan: 30,33 procent
Bromölla: 29,13 procent
Sjöbo: 27,74 procent
Svedala: 27,03 procent