Det hade kunnat bli en strid om Decemberöverenskommelsen på Moderaternas stämma. Tre partidistrikt har motionerat om att lämna överenskommelsen, men eftersom den redan fallit så uteblir striden. Istället finns en ny formulering som handlar om hur partiet ska agera, när decemberöverenskommelsen (DÖ) är borta. Den ska stämman ta ställning till i morgon.
Vill att riksdagens beslut respekteras
Partistyrelsen skriver bland annat att det kan bli aktuellt att rikta missförtroendeförklaringar mot statsministern eller mot ministrar.
”En av motionärerna framhåller verktyget med misstroendeförklaring om riksdagens tillkännagivanden inte respekteras. Partistyrelsen delar uppfattningen om att det kan bli aktuellt att rikta misstroendeförklaringar mot statsministern eller enskilda statsråd om riksdagens beslut inte respekteras”.
De tillkännagivanden som Moderaterna menar måste respekteras är sådana som oppositionen fått igenom i riksdagen men som man anser att regeringen ännu inte har agerat på. Det handlar bland annat om att stoppa tillsättningen av en förhandlingsperson som ska se över att stänga Bromma flygplats. Det handlar också om en översyn av Arbetsförmedlingen, som riksdagen uppmanat till.
Till SVT säger dock Anna Kinberg Batra att en misstroendeförklaring inte är aktuell nu.
– Om till exempel enskilda statsråd väljer att gå emot av riksdagen fattade beslut så tycker jag att det är viktigt att instrumentet finns, men det är inte aktuellt i dag.
Tryck på att ta tydlig oppositionsroll
Det finns ett tryck i partiet på att partiledningen nu ska flytta fram positionerna och ta en tydlig oppositionsroll. Partistyrelsen konstaterar dock i sitt svar att partiet står bakom en ordnad process för budgetbehandlingen i riksdagen och att principen om att budgeten ska behandlas som en helhet tjänat Sverige väl.
Samtidigt upprepar partistyrelsen partiledaren Anna Kinberg Batras besked att det finns möjlighet att påverka innehållet i den ekonomiska politiken i det budgetarbete som nu vidtar i riksdagens utskott.
Exakt hur det ska gå till framgår dock inte av svaret. Här finns bara två alternativ för oppositionen. Antingen förhandlar man fram förändringar med regeringspartierna eller så kör man över dem med stöd av SD.
Ur skrivelsen
Motionärerna framför flera olika förslag på hur Moderaterna fortsatt ska förhålla sig decemberöverenskommelsen som slöts i slutet av 2014 mellan Alliansen och regeringspartierna.
Med anledning av Kristdemokraternas beslut på rikstinget den 9 oktober 2015, där partiet fattade beslut om att lämna decemberöverenskommelsen, konstaterar partistyrelsen att överenskommelsen nu är upphävd. Det var en överenskommelse tecknad mellan sex partier. Om en part frånträder överenskommelsen är det en naturlig följd att den upphävs.
Sverige kan regeras av minoritetsregeringar enligt principen om så kallad negativ parlamentarism som följer av regeringsformen och som innebär att en statsminister kan utses och bilda regering så länge som en majoritet inte röstar mot förslaget. Sedan 1970-talet har Sverige endast haft tre majoritetsregeringar.
Moderaterna står bakom en ordnad process för budgetbehandlingen i riksdagen och anser att det tjänar Sverige väl. Principen att budgeten ska behandlas som en helhet, där det största parlamentariska underlaget är det som vinner rambeslutet i riksdagen, grundar sig i de reformer som kom till utifrån 90-talskrisens lärdomar och har varit av stor betydelse för att Sverige klarat sig väl genom finans- och skuldkris och den efterföljande lågkonjunkturen. Partistyrelsen konstaterar vidare att det vid budgetbehandling i riksdagens olika utskott nu finns möjlighet för Moderaterna att försöka påverka innehållet i den ekonomiska politiken inom ramen för det regelverk och den praxis som gäller.
För 2016 har Alliansen presenterat gemensamma riktlinjer för den ekonomiska politiken. Partistyrelsen vill vara tydlig med att det utgör en viktig grund för möjligheten till en gemensam budgetmotion framöver och för en moderatledd alliansregering, senast 2018. Alliansen kommer noga analysera partiernas gemensamma arbete framåt för att säkerställa både ansvarstagande och ledarskap i det nya läget efter decemberöverenskommelsen.
En av motionärerna framhåller verktyget med misstroendeförklaring om riksdagens tillkännagivanden inte respekteras. Partistyrelsen delar uppfattningen om att det kan bli aktuellt att rikta misstroendeförklaringar mot statsministern eller enskilda statsråd om riksdagens beslut inte respekteras.
Några motionärer förespråkar olika typer av samarbeten som alternativ till den då gällande överenskommelsen. Partistyrelsens uppfattning är att det mest ändamålsenliga sättet att förverkliga Moderaternas politik är att arbeta för en ny moderatledd Alliansregering senast efter 2018 års val.