• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sensommartalar i Ugglans park i Strängnäs Foto: Anders Wiklund/TT

M vill se politisk mobilisering mot gängen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill få till stånd en politisk mobilisering mot gängkriminaliteten. Han uppger att han kontaktade statsminister Stefan Löfven om saken i morse.

– De kriminella gängen håller delar av Sverige i ett järngrepp, sade Kristersson i sitt sommartal i hemstaden Strängnäs.

Kristersson uppger att han ”skickade ett fylligt mejl” till Löfven och framförde att Moderaterna är redo att samarbeta för att snabbt prioritera om resurser så att de kan tillföras rättsväsendet.

– Det är handling som gäller. Inte ny politisk samtalsterapi, sade Kristerssons i sitt tal.

”Beredda att snabbehandla politiska reformer”

Han sa också att Moderaterna vill snabbehandla förslag som ger polisen mer redskap att bekämpa kriminaliteten.

– Vi är beredda att snabbehandla politiska reformer, som annars tar lång tid, så att vi det kommande året kan ha genomfört det som nu måste genomföras, säger Kristersson.

Vill slopa straffrabatt

Moderaterna föreslår en lista med tio åtgärder, som man menar ska ”knäcka gängen.” Kristersson säger att partiet bland annat vill ha dubbla straff för kriminella som begått gängrelaterad brottslighet, ett kronvittnessystem, ett system med visitationszoner och ett system med vistelseförbud där kriminella förbjuds återvända till sitt gamla område.

– Det här är det som behövs göras här och nu, säger Kristersson.

Moderaterna vill också pröva ett system med anonyma vittnen och slopa straffrabatten för unga 18-21 år.

Löfven: ”Vi ska minska klyftorna”

Statsminister Stefan Löfven valde att svara Kristersson med en skriftlig kommentar via SMS till SVT Nyheter. Han skriver:

”Jag uppskattar att det verkar finnas en bred politisk enighet om behovet av samling mot det besinningslösa våldet. Det kräver fortsatt resolut och tålmodigt arbete mot brottsligheten här och nu, hela tiden i samråd med polisen och andra myndigheter som gör jobbet. Men det kräver också långsiktiga insatser som förebygger brottslighet. Vi ska minska klyftorna i samhället och därför är det ytterst en samling av hela vårt samhälle som krävs.”

Ulf Kristersson och inrikesminister Mikael Damberg debatterar gängkriminalitet i kvällens Agenda i SVT klockan 21.15.

Här är Kristerssons tio punkter till Löfven

  1. Anställ fler poliser, administrativ stödpersonal och ordningsvakter.
  2. Fördubbla straffen för gängkriminella.
  3. Inför ett system med visitationszoner där polisen får utökad befogenhet att visitera personer och genomsöka bilar.
  4. Gängmedlemmar ska kunna dömas till vistelseförbud, vilket betyder att den som dömts för ett gängrelaterat brott ska kunna förbjudas att återvända till sitt gamla område efter avtjänat straff.
  5. Sänk gränsen för obligatorisk häktning så att det omfattar alla brott med minimistraff om fängelse ett år.
  6. Sänkta krav för användning av hemliga tvångsmedel, vilket betyder att man vill förbättra utredningsmöjligheterna genom att öka polisens rätt till hemlig teleavlyssning, kameraövervakning och rumsavlyssning (buggning).
  7. Sätt upp fler övervakningskameror, framför allt i områden där gängkriminaliteten är utbredd.
  8. Inför ett system med kronvittnen, skärp straffet för dem som hotar vittnen och stärk personsäkerheten för dem som väljer att vittna.
  9. Gör ett försök med anonyma vittnen.
  10. Slopa straffrabatten för dem mellan 18-21 år och slopa dagens form av mängdrabatt för dem som har begått flera brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.