Vid en pressträff i förmiddags berättade moderatledaren Anna Kinberg Batra vilka som ska leda de fem reformgrupper som ska förnya partiets politik inför valet.
– Den som ska leda ett land måste ha en plan, säger Anna Kinberg Batra.
Men när alliansen ska enas om en gemensam plan är ännu oklart. Inför valet 2006 tillsattes gemensamma arbetsgrupper redan 2004 men enligt Anna Kinberg Batra har partierna inte samma behov av en sådan organisation i dag.
– Redan förra året började vi ge gemensamma besked och det kommer vi att forsätta med eftersom vi vill regera ihop, säger hon.
Mer individuell politik inom alliansen
Ett gemensamt valmanifest är utlovat men hur omfattande det kommer bli har partierna ännu inte enats om. Behovet av att vara överens om merparten av politiken anses av vissa inom alliansen, inte vara lika stort eftersom de rödgröna partierna inte kommer att möta väljarna med gemensamma vallöften.
– Vi kommer presentera det före valet men alla fyra partier i alliansen behöver utveckla sin egen politik för att komma igen starkare och svara på nya frågor för Sverige, säger Moderatledaren.
Den ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson ska leda reformgruppen för ekonomi där partiet betonar ansvar för ekonomin och minskade bidrag. Kristersson har tidigare öppnat för att begränsa välfärden för de som saknar permanent uppehållstillstånd, arbete eller svenskt medborgarskap. Det handlar bland annat om bostadsbidrag, föräldraförsäkring och garantipension.
Krav på nyanlända
Men det är ännu oklart hur mycket Moderaterna tror sig kunna spara på det.
– Vi gör det inte i första hand för att spara pengar på kort sikt utan för att föra in en rättvisare princip i svensk välfärdspolitik. Det ska vara arbete och permanent bosättning i Sverige som kvalificerar in till alla svenska bidrag och ersättningar, säger han.
Partisekreteraren Tomas Tobé leder arbetsgruppen ”Trygghet att lita på” som utöver rättspolitiken även ska fokusera på migrationspolitiken. Bland annat ska man se över vilka krav som ska kunna ställas på den som vill ha svenskt medborgarskap.
– Jag noterar att i andra länder ställer man tydligare krav kopplat till medborgarskap. I Tyskland och Danmark till exempel så tittar man på krav kopplade till försörjning, säger han.
Varför är det viktigt att ställa högre krav?
– Det handlar i grunden om integration. Jag tror att medborgarskapet kan uppvärderas och med olika typer av krav kan det bli en väg in i det svenska samhället.
Regeringsfrågan högaktuell
De senaste veckorna har regeringsfrågan varit i fokus och alliansen har nu enats om att fälla Stefan Löfven även om alliansen blir mindre än de rödgröna för att låta talmannen sondera vilket av alternativen som har störst möjligheter att regera.
Jan Björklund (L) har öppnat för en samlingsregering mellan alliansen och S medan centerledaren Annie Lööf nöjer sig med blocköverskridande samtal. Men så långt vill inte Anna Kinberg Batra gå än.
– Jag tycker att väljarna först ska få säga sitt om vilken regering de vill ha, säger hon.
Moderaternas fem arbetsgrupper
1. Ekonomi och offentliga finanser. Leds av Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson.
2. Säkra kvalitén i välfärden. Leds av vice ordförande Peter Danielsson.
3. Jobben. Leds av Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson.
4. Tillväxt i hela landet. Leds av Jessica Polfjärd, gruppledare i riksdagen.
5. Tryggheten. Leds av Tomas Tobé.
Till varje grupp knyts ett sekretariat samt moderatpolitiker från hela landet.
Källa: Moderaterna