Magdalena Andersson: Varje röst ska räknas

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna ser ut att få stärkt väljarstöd men riskerar ändå att förlora regeringsmakten till partierna i högeroppositionen. Men trots ett visst underläge i mandatfördelningen erkände sig Magdalena Andersson inte besegrad.

– Varje röst ska räknas och det kommer att ta tid att få ett slutgiltigt resultat, sade Magdalena Andersson på partiets valvaka.

Andersson inledde sitt tal på partiets valvaka med att nämna Ukrainas försvar av sin demokrati och frihet. Hon drog parallellen att det som hänt i Sverige i dag, där män och kvinnor stått i kö utanför bibliotek, skolor och hembygdsgårdar för att lägga sina röster, är Sveriges sätt att göra det.

– Det gör mig stolt över vårt land. Det är så vi försvarar vår demokrati och varje persons röst väger lika tungt.

Val 2022

Magdalena Andersson understryker att inget slutgiltigt valresultat kommer att presenteras i natt. Först ska det demokratiska maskineriet arbeta färdigt och alla röster räknas.

Med 94 procent av rösterna räknade ser Socialdemokraterna ut att ha ökat med 2,2 procentenheter till 30,5 procent.

– Även om valresultatet är osäkert kan jag konstatera en sak redan nu – vi socialdemokrater har gjort ett bra val. Stödet för oss har ökat och det är uppenbart att svensk socialdemokrati står stark, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet