Magdalena Andersson på en pressträff.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magdalena Andersson (S) om lotteriskandalen i videon: ”Djupt besviken”. Foto: Claudio Bresciani/TT

Magdalena Andersson om lotteriskandalen: ”Djupt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, kommenterar nu för första gången kritiken mot partiets lottförsäljning.

–Jag blir ju djupt besviken och ärligt talat förbannad, säger hon på en pressträff.

Enligt Magdalena Andersson strider försäljningsmetoden av lotterna, som bland annat riktats mot äldre, mot Socialdemokraternas värderingar.

– Uppgifterna som framkommit är allvarliga. Det här är oacceptabelt, säger Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med partisekreterare Tobias Baudin.

Socialdemokraternas lotter

Socialdemokraterna bedriver lottförsäljning via det helägda dotterbolaget Kombispel, som i sin tur lagt ut verksamheten på ett externt telemarketingbolag. I förra veckan avslöjade DN att det externa bolaget använt sig av aggressiva säljmetoder och särskilt riktat in sig mot mot äldre och förvirrade personer.

– Det är uppenbart att Kombispel har brustit i tillsynen, säger Magdalena Andersson.

Ny vd ska göra ”rent hus”

Hon uppger att man fått kännedom om detta i samband med DN:s granskning och därefter agerat genom att avsluta samarbetet med det kritiserade telekombolaget.

Kombispels vd har efter DN:s avslöjande fått sparken och hela styrelsen har uppmanats att lämna sina poster. Socialdemokraterna uppger också att man slutar att använda externa bolag för försäljningen.

– Vd:n och nya styrelsen ska göra rent hus. Verksamheten ska genomsyras av S värderingar, säger S-ledaren på pressträffen.

Magdalena Andersson har kritiserats för att hon varit osynlig och inte kommenterat DN:s avslöjande tidigare. På pressträffen säger Andersson att Tobias Baudin tidigt ställt upp på intervjuer och att hon inte varit tillgänglig för media förrän på tisdagen.

”Möjligt att betala tillbaka”

Tobias Baudin uppmanar den som utsatts för de aggressiva säljmetoderna att höra av sig till Kombilotteriet för en dialog, alternativt kontakta Konsumentverket.

– Det är fullt möjligt att betala tillbaka till dem som känner att de har köpt en lott på ett sätt som inte är okej, säger Tobias Baudin.

Socialdemokraternas lotteriverksamhet är en viktig inkomstkälla för partiet och har under de senaste åren debatterats flitigt. Sverigedemokraterna har tidigare krävt att försäljningen stoppas helt och regeringen gick i våras fram med ett förslag om hur reglerna kring partilotter ska skärpas.

Men detta är ingenting som S-ledaren vill se:

– Det är inte lotterierna de ogillar, de ogillar att vi har en finansiering. Syftet är att försvåra vårt folkrörelsearbete, säger hon.

Se hela livesändningen från pressträffen i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet