Annika Wallenskog, chefsekonom SKR

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur bör kommunerna göra i dessa dyrtider? Annika Wallenskog, chefsekonom SKR, svarar i videon ovan. Foto: David Westling

Majoritet av landets kommuner tvingas till besparingar

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år väntar besparingar i en majoritet av landets kommuner, det visar en enkät SVT gjort. Enligt kommunerna väntas verksamheter inom äldreomsorg och skola behöva spara mest.

– Det är väldigt tufft inför 2024, vi räknar med att ha ett totalt underskott, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Den senaste tidens kostnadsökningar har varit kännbara för kommunerna och nästa år väntas en stor del av dem göra besparingar. Det visar en enkät SVT gjort med landets 290 kommuner. Av de som svarat uppger två av tre, 68 procent, att besparingar kommer behövas.

– Det är kopplat till inflationen i första hand, och sedan ser vi att skatteintäkterna ökar långsammare till följd av lågkonjunkturen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Flest besparingar inom skola och äldreomsorg

Av kommunerna som ska göra besparingar under nästa år svarar mer än hälften att de sannolikt kommer ske inom äldreomsorg och skola. Flera kommuner svarar att man ser över bemanningen, och att klasser och enheter inom skola och förskola slås ihop eller helt enkelt stängs.

– Det här är ju inte något som invånarna gillar, det är många som vill ha kvar sin skola eller förskola och man blir väldigt orolig. Men det här kommer vi se kommande år därför att vi tappar så många barn och unga, säger Annika Wallenskog.

Flest besparingar inom äldreomsorg följt av skola och utbildning. Foto: SVT Grafik/Eva Eliasson

Enligt SKR påverkar även befolkningsförändringar verksamheter inom just skola och äldreomsorg. Det blir fler äldre som behöver omsorg, samtidigt som barnkullarna inte är lika stora som man trodde för några år sedan.

– I 270 av landets 290 kommuner så minskar antalet barn i förskolan och i mer än hälften minskar antalet barn i skolan och då måste man ta resurser därifrån och lägga i äldreomsorgen då vi har snabbt ökande andel äldre, säger Annika Wallenskog.

Varnar för drastiska besparingar

SKR varnar för att dra ner för drastiskt och istället titta långsiktigt. Runt 2025 tror man ekonomin ljusnar igen i kommunerna.

– Titta långsiktigt på ekonomin och panikspara inte för att det ser tufft ut nu. Man måste se 5-6 år framåt, och hur demografin ser ut då, säger Annika Wallenskog.

Så gjorde vi enkäten

I november 2023 skickade SVT ut en enkät till landets samtliga kommuner angående ekonomin och eventuella besparingar inför 2024. Totalt svarade 215 kommuner vilket ger en svarsfrekvens på 74%.

Av dessa svarade totalt 146 kommuner (68%) att man kommer behöva göra besparingar under 2024, 44 kommuner (20%) svarade att man inte kommer behöva göra besparingar och 25 (12%) svarade att det var oklart.

De kommuner som uppgett att man kommer behöva göra besparingar har tillsammans med kommunerna som svarat att det är oklart fått frågan om inom vilka verksamhetsområden besparingarna sannolikt kommer genomföras. 65 procent av dessa kommuner svarar äldreomsorg och 61 procent svarar grundskola, gymnasieskola och övrig utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.