Majoritet i riksdagen vill slopa sekretess mellan myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Den sekretess som i dag råder mellan myndigheter bör slopas, enligt en majoritet i riksdagen. Det är ett av åtta förslag som de forna allianspartierna och Sverigedemokraterna enats om i socialförsäkringsutskottet.

I förra veckan presenterade Moderaterna tio förslag som ska göra det svårare att befinna sig illegalt i Sverige. Åtta av förslagen får nu stöd av Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet, alltså en majoritet i riksdagen, och läggs fram som ett utskottsinitiativ.

– Vi har lagt en rad kraftfulla förslag och jag är väldigt glad att det finns så många som ställer sig bakom dem, säger Maria Malmer Stenergard, migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna.

Slopad sekretess

Ett av förslagen handlar om att slopa den sekretess som idag råder mellan myndigheter, för att göra det enklare för myndigheter att dela information om enskilda personer. En förändring som bland annat Försäkringskassan tidigare önskat, men som samtidigt fått kritik av jurister för att vara integritetskränkande.

Vad ser du för risker med en slopad sekretess mellan myndigheter?

– Det är otroligt viktigt att vi har undantag så vi skyddar integriteten till exempel i uppgifter om personers hälsa, som inte ska delas mellan myndigheter, säger Maria Malmer Stenergard.

Andra förslag som den forna alliansen och Sverigedemokraterna nu enats om, är att de vill förbjuda kommuner att betala ut bidrag till personer som inte har tillstånd att vara i Sverige, och att den som nekats asyl ska behöva vänta betydligt längre än de fyra år som gäller idag.

C samarbetar högerut

Att Centerpartiet nu gör upp med partierna till höger, handlar enligt Jonny Cato om att regeringen gör för lite för att de som fått avslag på sin asylansökan ska lämna Sverige.

– Det finns en rad olika frågor som jag tycker att regeringen behöver återkomma till, bland annat hur vi kan få till ett bättre återvändande. Och det är beklagligt att inte regeringen prioriterar de frågorna, säger Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Men den bilden delas inte av Socialdemokraterna, som framhåller att de har lagt fram flera förslag på området. Bland annat har regeringen tillsatt en utredning om just sekretess mellan myndigheter.

– Jag välkomnar om det finns en bred uppslutning i riksdagen för att stärka informationsutbytet, säger migrations- och integrationsminister Anders Ygeman till SVT, och tillägger att regeringen är positiv till flera av förslagen som lagts i utskottet.

Åtta förslag som M, KD, SD, L och C enats om:

  • Slopad sekretess mellan myndigheterna Förändra huvudregeln isekretesslagstiftningen så att berörda myndigheter som utgångspunktalltid ska kunna dela relevant information med varandra.  
  • En nyinformationsplikt mellan myndigheterna Kommuner och andramyndigheter ska som huvudregel vara skyldiga att informera Migrationsverket ochPolismyndigheten när de påträffar en person utanuppehållstillstånd.  
  • DNA-analys som huvudregel vid vissanhöriginvandring DNA-analys ska användas som huvudregel när någonansöker om uppehållstillstånd och åberopar biologiskt släktskap. Idag används DNA-analys endast i vissa fall.  
  • Anmälningsplikt förasylsökande En asylsökande ska vara skyldig att vara tillgängligför Migrationsverket. Den som inte följer sin anmälningsplikt skaförlora sin rätt till dagpenning och boendeersättning.  
  • Nya verktygför att övervaka personer med utvisningsbeslut Till exempel genomkrav på anmälan flera gånger om dagen eller att inställa sig påboendet under vissa klockslag. Även elektronisk övervakning kan bliaktuell, till exempel genom elektronisk fotboja.  
  • Stopp för bidragtill personer som befinner sig illegalt i Sverige Inför ett förbudför kommuner att ge ekonomiskt stöd till personer som vistas iSverige utan tillstånd.  
  • Förlängd preskriptionstid för av- ochutvisningsbeslut I dag är preskriptionstiden fyra år. Den bör förlängas betydligt.  
  • Fler återtagandeavtal ochöverenskommelser med ursprungsländer Sverige bör skaffa fler avtalmed länder där de förbinder sig till att ta emot sina egnamedborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.