Varje år beräknas de svenska välfärdssystemen förlora mångmiljardbelopp på bedrägerier och organiserad brottslighet.
– Det pågår ett väldigt omfattande missbruk av välfärdsstatens stödsystem, och sekretesslagstiftningen lägger väldigt stora hinder för myndighetssverige att sätta stopp för det, säger Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan.
För att komma åt fusket så vill Försäkringskassan att myndigheterna ska få större möjlighet att dela information med varandra.
– Det vi behöver för att skydda de här tillgångarna är att kunna kontrollera om de uppgifter som människor lämnar in är korrekta. Väldigt ofta finns de uppgifterna hos andra myndigheter, säger Nils Öberg.
I dag är grundregeln att myndigheter inte får dela den typen av personuppgifter mellan varandra. Det går att göra undantag, men varje enskilt fall måste prövas, och enligt Försäkringskassan så försvårar det utlämningen av uppgifter.
De menar att hela systemet för sekretess behöver förändras, så att grundregeln blir att myndigheter får dela information med varandra utan att först göra en prövning.
Advokatsamfundet kritiska
I en skrivelse till regeringen begär de nu att hela systemet för sekretess mellan myndigheter ska utredas, för att se om det går att slopa en del av sekretessen.
Enligt Advokatsamfundet är förslaget ett stort ingrepp i den personliga integriteten.
– Det låter som ett väldigt långtgående förslag, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Advokatsamfundet.
Om det blir verklighet riskerar det enligt henne att både drabba enskilda individer, och skada samhällets tillit till myndigheterna.
– Det finns en risk att det påverkar människor att bli mer återhållsamma med att kontakta myndigheter i vissa situationer för att de är rädda att uppgifterna förs vidare till en annan myndighet, säger Mia Edwall Insulander.