Undersökningen visar att 68 procent anser att klimathotet är akut. Och oavsett om man delar in befolkningen efter ålder, kön, utbildningsnivå eller stad/land så är det en klar majoritet som ser klimatfrågan som akut. Politisk är skillnaderna större. Hela 95 procent av Miljöpartiets och Vänsterpartiets sympatisörer ser frågan som akut. För dem som sympatisörer med S, L och C, är siffran 85-87 procent. För M och KD, lite lägre – 65 procent.
Hos sverigedemokratiska sympatisörer ser 37 procent frågan som akut, och en större andel – nästan hälften – tycker inte klimatfrågan är akut.
Kan förklara lågt förtroende för politiker
Däremot anser hela 62 procent av väljarna att politikerna inte agerar som om klimatfrågan är akut. Här är norrlänningar mest kritiska mot den förda politiken.
Opinionsforskarna ser denna undersökning som exempel på en fråga som kan förklara det låga förtroendet för politiker.
– När väljare ser klimatfrågan som akut, men inte anser att politikerna agerar som den akuta fråga det är, då tappar man tilltron till politiker och även demokratin, menar Torbjörn Sjöström på Novus.
Undersökningen visar också att det är väldigt få i Sverige som inte tror att det finns några klimatförändringar. Andelen är 1-2 procent i alla grupper utom bland SD-sympatisörer där 12 procent svarar att de inte tror att det finns klimatförändringar.
Om undersökningen
Det är 1088 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år.
Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel.
Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.
Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.
Totalt utgör de som inte svarat 40 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1813 personer.