53 procent av de tillfrågade i undersökningen ansåg att det borde vara förbjudet att bränna olika religioners heliga skrifter, så som koranen eller bibeln, offentligt. 34 procent svarade att det borde vara tillåtet och 13 procent var tveksamma.
Jämfört med när samma fråga ställdes av Kantar Public för TV4 i februari har andelen som vill se ett förbud nu ökat med 11 procentenheter. En förändring som kan ha påverkats av reaktioner från omvärlden, menar Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public.
– Många länder har försökt dra nytta av eller kritiserat koranbränningarna, vilket drabbar svenska intressen och Natoanslutningen. Det tror jag är en av de stora förklaringarna, säger Toivo Sjörén.
Fler kvinnor emot koranbränningar
Bland annat väckte koranmanifestationen utanför Stockholms moské i förra veckan reaktioner från utlandet.
– Den har haft en stor och aktiv spridning runt om i världen med direkta effekter. Frågan har tagits upp i FN och det är ett antal muslimska länder som protesterat mot den. Det är väldigt systematiskt hur man använt koranbränningarna för att misskreditera Sverige, säger Toivo Sjörén.
Undersökningen visar också att kvinnor i högre utsträckning än män vill förbjuda koranbränningar. 63 procent av kvinnorna vill se ett förbud, i jämförelse med 42 procent av männen.
– En aspekt av det handlar om integrationsskälet, att det här drabbar grupper med invandrarbakgrund i Sverige och det är en viktigare fråga för många kvinnor, säger Toivo Sjörén.
Fakta: Så gjordes undersökningen
Undersökningen gjordes i juli 2023 med svar från 1004 personer. Den gjordes i Kantar Publics onlinepanel.
Frågeställningen var: ”Tycker du att det skall vara förbjudet eller tillåtet att bränna olika religioners heliga böcker offentligt som koranen och bibeln?”