Förra veckan brändes en koran utanför en moské i Stockholm. Aktionen resulterade i ilska och fördömanden från flera håll.
Nu har tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter inkommit till polisen, visar handlingar som SVT Nyheter har tagit del av.
• Stockholm: Ansökan om att bränna koranen ”snarast möjligt” inom de närmsta veckorna ”utanför en moské i Stockholm”. Exakt tid eller plats är inte angivet. Bakom ansökan står en kvinna i 50-årsåldern. Hon säger till SVT att hon bestämde sig efter förra veckans aktion och att hon står ensam bakom ansökan.
– Protesterna runt om i världen är orättvisa mot Sverige, säger hon.
• Stockholm: Ansökan om att bränna toran och bibeln framför Israels ambassad den 15 juli. En man i 30-årsåldern står bakom ansökan. Han skriver att det är ett svar på koranbränningen förra veckan och ”en symbolisk sammankomst för yttrandefrihetens skull”.
• Helsingborg: Ansökan om att bränna religiösa texter den 12 juli i Helsingborgs stadskärna. En man i 30-årsåldern står bakom ansökan.
Oklart vilken skrift
Stockholmspolisen bekräftar att de har tagit emot ansökningarna.
”Varje ansökan prövas enskilt för att se om villkoren är uppfyllda enligt ordningslagen”, skriver de i ett mejl.
Polisen i region Syd hanterar ansökan som gäller Helsingborg. Det är oklart vilken eller vilka skrifter det handlar om. Godkänns demonstrationen är planen att den ska hållas onsdag nästa vecka.
– Vår bild är att det kanske inte är riktat mot någon specifik religion utan att det är en del av yttrandefriheten och den debatt som pågår just nu, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef Nordvästra Skåne.
Bildt: ”Oklokt att underskatta allvaret”
De tidigare koranbränningarna i Sverige har fått politiska konsekvenser och beskrivs ha sinkat den svenska Natoprocessen. I helgen uttalade sig svenska UD om aktionerna, som beskrevs som ”islamofobiska handlingar”.
Tidigare utrikesminister och statsminister Carl Bildt kommenterar på onsdagen de nya ansökningarna, i ett inlägg på Twitter.
”Det är oklokt att underskatta allvaret i den situation som kan uppstå om detta fortsätter”, skriver han.
Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, skriver på Twitter att han blir chockad och förskräckt över de nya ansökningarna “vare sig det är koranen, toran eller någon annan helig bok”.
”Detta är helt klart en hatisk handling som måste stoppas”, skriver ambassadören.