Enligt statistik från svenska livräddningssällskapet så var det 115 personer som omkom i drunkningsolycka förra året Foto: TT

Män är överrepresenterade i drunkningsolyckor: ”En målgrupp som är tuff att nå”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 personer dör varje år i Sverige till följd av drunkning. En klar majoritet av dem är män. Svenska livräddningssällskapet, som jobbar mot en nollvision, menar att det krävs en attitydförändring för att få ner dödstalet.

– Mycket handlar om nonchalans. De allra flesta som dör kan simma, men de har inte tillräcklig kunskap och klokskap, säger Karin Brand, generalsekreterare.

Hittills i år, till och med maj månad, har 37 personer drunknat i Sverige. Bara i maj omkom 11 personer. Sett till de fyra senaste åren ligger antalet drunkningar med dödlig utgång på 120 per år, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet. Och de senaste åren har det skett en svag ökning.

– Det är svårt att spekulera i orsaken, men det är otroligt väderberoende så det kan förklaras med att vi har haft ganska bra väder de senaste åren. Vintern 2016 hade vi dessutom ovanligt många isolyckor, säger Karin Brand, som är generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

”En målgrupp som är tuff att nå”

Hon menar att den största utmaningen i att få ner drunkningsolyckorna är svårigheten att förändra invanda beteenden. Män är överrepresenterade i statistiken. Av de 115 som drunknade förra året var 86 procent män. 40 av dem var över 70 år.

LÄS MER: Drönare ska vända drunkningsstatistiken

I fjol drunknade 25 personer i samband med att de åkte fritidsbåt och av de 25 saknade 21 flytväst. Alla 25 var män.

– Män överskattar sin förmåga. Man kan simma men gör det på fel sätt, man simmar rakt ut istället för att hålla sig längs strandkanten och man använder inte flytväst i båten. Det handlar mycket om att förändra ett beteende, men det är en målgrupp som är tuff att nå.

”Hoppas på den yngre generationen”

De försök som har gjorts, med kampanjer, fokuserar på männens ansvar för familjen.

– Mycket av det budskap vi riktar till män handlar om att ”se till att komma hem till familjen”. Män tycker att de redan kan det här, men attityden börjar svänga så sakteliga. Jag hoppas på att den yngre generationen ska ha mer klokskap än den tidigare generationen och därför är det så viktigt att det finns simundervisning och att vikten av att bära flytväst lärs ut i skolan.

Karin Brand säger också att det finns en bild av att det skulle vara många nyanlända svenskar som drar upp drunkningsstatistiken, vilket inte stämmer.

– Den bilden är inte sann. Vi har siffror som visar att det fortfarande är de äldre männen som leder statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.