• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Många av gärningsmännen kommer från utsatta områden”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga personer rånas, och ofta är gärningsmännen minderåriga. Carin Götblad, regionalpolischef Mitt, ser ett mönster bland många av gärningsmännen.

– Det vi kan säga är att många av gärningsmännen kommer från utsatta områden. Det betyder inte alla alla gör det, men det är väldigt vanligt, säger hon i SVT.

Antalet rån där offren är under 18 år har mer än fördubblats mellan 2016 och 2019, enligt en rapport från polisen. Förra året anmäldes 2 484 sådana rån och ofta är även gärningsmännen minderåriga eller inte ens straffmyndiga, alltså under 15 år.

Ett mönster bland gärningsmännen är alltså att de kommer från så kallade utsatta områden.

Ungdomsbrott

– Vi vet att där bor familjer med riskfaktorer av olika slag; depressioner, arbetslöshet, kriminalitet.

För att få ordning på situationen vill Carin Götblad se kraftigare insatser från socialtjänsten, speciellt i ett mycket tidigare skede jämfört med idag.

– Föräldrarna behöver stöd tidigt. Många behöver stöd redan i förskolan om vi ska hejda den här utvecklingen.

SVT har tidigare idag berättat om ett uppseendeväckande fall, där 18-åriga ”Liam” var på väg hem från jobbet och blev överfallen av två 16-åriga killar som missahandlade honom och förnedrade honom.

– Först blir jag misshandlad, sedan väljer en av killarna att urinera på mig medan han filmar detta, säger han.

Hör ”Liam” , som egentligen heter någonting annat, berätta om överfallet i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet