Fyra av tio elever tycker att skolmaten är dålig eller riktigt dålig. Foto: SVT

Många barn äter inte skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Skolmaten är ett ämne som många har åsikter om. En del elever är så missnöjda att de hoppar över lunchen – flera gånger i veckan. Men varför är det så? SVT Nyheter tog reda på det.

Frågan ”Vad tycker ni om er skomat?” ställdes till tittarna och några elever i en skolmatsal. Majoriteten av eleverna gillade maten, men samtidigt tyckte fyra av tio elever att maten var antingen dålig eller riktigt dålig.

Det är SVT:s nyhetsprogram för barn, Lilla Aktuellt, som har gjort undersökningen. Den visar också att många barn väljer att avstå skollunchen – två av tio elever väljer att inte äta två gånger i veckan.

– Jag tycker att det är ofta samma typ av maträtt, ris och någon gryta, säger 13-åriga Ella Borgelid Lundgren.

”Till slut ser det inte bra ut”

Åsikterna är många bland eleverna.

– Om en person säger att man inte tycker om maten, så kanske andra säger likadant, säger Elias Zetterström.

– De som kommer först rör runt i maten och till slut ser det inte bra ut. Då blir man inte så hungrig och går därifrån, säger Leo Alstermark.

Men Veronica Ngaga håller inte med.

– Jag tycker att skolmaten är väldigt god.

”Maten ska inte hamna i soporna”

Skolkocken Anna Hageby säger till Lilla aktuellt att huvudsyftet är att barnen ska äta maten, men att det handlar om pengar också.

– Vi ska inte göra komplicerade maträtter utan maten vi gör ska hamna i magen. Det är det viktigaste, att den inte hamnar i soporna. Men i slutändan handlar det om hur mycket pengar vi får, säger kocken Anna Hageby.

I snitt kostar en skollunch tio kronor per dag och elev. Men kökschefen Björn Bondesson håller inte med om att mer pengar är receptet att få fler att äta.

– Mycket handlar om kunskap. Att de som lagar maten lagar så att det inte kastas så mycket.

”Barnen är gästerna”

Är det viktigt att lyssna på vad barnen tycker?

– Definitivt, det är dem som är gästerna. Det är för deras skull vi är här, säger Björn Bondesson.

Men enligt Anna Hageby finns det även en hemlig ingrediens till att göra maten godare.

– Barnens påverkan och hur mycket pengar som finns, det avgör hur maten blir. Och så kärleken från kockarna, säger hon med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.