Även om mopedägaren har löst trafikförsäkring för sin oregistrerade fordon får han eller hon själv stå för en stor del kostnaderna vid en olycka.
Kan bli dyrt
-Trafikförsäkringen täcker en del kostnader, men det kan bli väldigt dyrt för den enskilde, säger Susann Landström, informationsförsäljare på Transportstyrelsen, till Kristianstadsbladet.
Mopeder som säljs blir först förregistrerade inför en försäljning. Men det är upp till köparen att sedan anmäla innehavet till Transportstyrelsen. Till dess betraktas fordonen som avställda.
I dag finns det uppskattningsvis närmare 30.000 som enbart är förregistrerade, då borträknat de som står hos mopedhandlarna.
Kan ha blivit stående
-De ägs av antingen företag eller privatpersoner. Men vi vet inte om de körs eller inte. Det kan var sådana som blivit stående, säger Susann Landström till TT.
Förregistrerade mopeder får bara köras på inhägnade områden.
Det kostar 160 kronor i engångsavgift att registrera en EU-moped hos Transportstyrelsen. En EU-moped, som kallas Moped klass 1, kan köras i högst 45 kilometer i timmen.
Fakta: EU-mopeder
* Det finns 220.231 EU-mopeder i Sverige som är registrerade hos Transportstyrelsen. Typen kallas Moped klass 1 och har en hastighet på högst 45 kilometer i timmen.
* Förutom att vara registrerad ska den ha registreringsskylt baktill och vara trafikförsäkrad för att få köras. Föraren ska ha fyllt 15 år och inneha körkort klass AM. Äldre förarbevis gäller till och med 2012, men måste sedan bytas ut.
* Om fordonet inte är registrerat får mopeden bara köras inom inhägnat område. Rättsfall har visat att det innebär områden som allmänheten inte har tillgång till. Villatomter och till exempel campingplatser är inte godkända.
Källa: Transportstyrelsen (TT)