Varje år betalas cirka tio miljarder kronor ut till arbetsmarknadsåtgärderna nystartsjobb och lönebidrag, som bland annat ska gå till långtidsarbetslösa och personer med nedsatt arbetsförmåga.
Fusk med bidragen har varit ett ständigt problem under många år, men trots debatten och de stora summorna det handlar om så brister ännu kontrollen när besluten fattas. Det visar en ännu inte offentliggjord granskning från Arbetsförmedlingen som SVT Nyheter tagit del av. Granskningen har skett på uppdrag av Delegationen för korrekta utbetalningar (KUT) som rapporterar till regeringen.
Fel i över 40 procent av besluten
Av 1 000 granskade akter hittades felaktigheter i 25 procent av de beviljade lönebidragen och i hela 43 procent av de beviljade nystartsjobben. Bristerna kan bland annat handla om att det saknas underlag för att styrka att den sökande har rätt till åtgärden, att det saknas relevanta underlag för att beräkna stödet eller att det saknas uppgifter kring kollektiv- och försäkringsavtal.
När Arbetsförmedlingen detaljstuderar de beviljade lönebidragen kan myndigheten också se att i drygt tre procent av fallen så klassas inte den som fått bidraget ens som arbetslös i och med att personen har en aktiv enskild firma.
”Alarmerande uppgifter”
Jessica Polfjärd, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att granskningen visar på oroande resultat.
– Jag tycker att det här är alarmerande uppgifter. Jag tror människor förväntar sig att det ska vara rättssäkert och det är uppenbart att det saknas både kontroll och styrning när det gäller de här utbetalningarna om de uppgifterna stämmer, säger hon.
Exakt hur stora summor som betalas ut felaktigt varje år i och med bristerna är svårt att säga. Bland de felaktiga utbetalningarna finns även utbetalningar som ändå skulle godkänts senare efter ytterligare kontroller enligt Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen vill inte kommentera granskningen då den ännu inte är klar och siffrorna inte är kvalitetssäkrade uppger myndighetens presstjänst. Den färdiga rapporten ska lämnas över till Delegationen för korrekta utbetalningar i mitten av februari.