Foto: SVT

Många berättar att de mobbats som vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Förskolelärare som fryser ut kollegor och bankchefer som mobbar anställda. De senaste dagarna har många valt att dela sin berättelse om mobbning med SVT Nyheter.

I samband med premiären av Morgans Mission, som denna säsong handlar om vuxenmobbning, bad SVT Nyheter användarna att dela sina erfarenheter i ämnet. Och många har hört av sig med starka berättelser från olika platser i landet och från olika branscher. Men de har en gemensam nämnare: det handlar om utfrysning, kränkning och mobbning riktat mot vuxna människor.

Många branscher representerade

De som hört av sig jobbar inom vitt skilda områden. Allt från musiker, säljare och fastighetsmäklare till kommunanställda, sjuksköterskor och präster. En av alla de som skrivit till oss med sin historia är en person som var anställd som sjuksköterska. Han berättade att det började redan första dagen.

Morgans mission – vuxenmobbning

”Så fort jag sa något så kollade mina kollegor bort eller avbröt mig snabbt, dom var väldigt dryga mot mig, fast att jag aldrig jobbat med dom tidigare eller ens hunnit göra något fel.”

En parkeringsvakt som började ett lovande vikariat beskriver jobbet som ett helvete efter att ha blivit utfryst av en kollega. ”Det förstörde min hälsa och ekonomi, men framför allt förstörde det något jag aldrig riktigt kan reparera – min sons tråkiga erfarenhet av denna tid...”

”Gör ont inombords”

Berättelserna vittnar om hur många av de som skrivit som mår dåligt. ”Ingen frågar hur helgen varit på måndagen, ingen frågar hur jag mår. Ibland känns det som att jag inte syns och om jag slutade imorgon skulle ingen sakna mig. Jag försöker härda ut för livet ger mig inget val men det gör ont inombords.”

Står ensamma i processen

I flera av fallen har känslan av att stå helt utelämnad varit central. En person som jobbat på bank hörde av sig. Mannen berättade att han under ett och ett halvt år mobbades av sin närmsta chef.

Fackombudsmannen och skyddsombudet, som ska motverka att mobbning på arbetsplatsen sker, deltog till viss del i mobbningen och förnekade den utsattes historia.

”Jag står helt ensam och får ingen hjälp från något håll. Jag vågar inte gå ur facket. Jag vet inte om det i framtiden finns en liten möjlighet att jag behöver deras hjälp.”

Hit kan du vända dig om du är utsatt för mobbning eller kränkande särbehandling

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbets- och miljömedicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet