Två gånger om året släpper Sveriges kommuner och landsting, SKL, sin ekonomirapport med prognos för ekonomin i regioner och kommuner. På måndagen kommer den senaste prognosen, och utifrån vad SVT fått se så är det dystra siffror.
69 av landets 290 kommuner gick med underskott under 2018. Det är alltså var fjärde kommun som inte får ekonomin att gå ihop, det största antalet sedan 2008. 6 av 20 regioner gick med underskott, alltså var tredje region. Sexton av landets regioner försämrade sina resultat förra året.
Bland orsakerna finns vikande konjunktur och växande befolkning.
– Vi har ett högt tryck från en ökande befolkning. Antalet personer över 80 år räknas öka med 47 procent de närmaste tio åren, vi kommer också att ha en snabb ökning av barn och unga samtidigt som befolkningen i arbetsför ålder ökar långsamt med bara 5 procent, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
– Samtidigt så börjar de goda åren med högkonjunktur, där man fått in pengar på markförsäljning och haft höga skatteintäkter, närma sig sitt slut.
Kommer krävas 38 miljarder mer
Kostnaderna väntas öka de kommande åren. 2022 kommer kommuner och landsting att behöva 38 miljarder kronor mer än i dag om inget förändras, om man behåller samma personaltäthet och befolkningsförändringarna fortsätter.
Enligt regeringens uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna ska statsbidragen till kommunerna öka med 5 miljarder om året. Men enligt SKL så kommer det i så fall ändå att fattas 20 miljarder kronor om tre år i jämförelse med de ökade kostnader man räknar med.
– Med det här resultatet räknar vi med att skatten kommer att behöva höjas med 13 öre sammantaget, och i stort sett alla regioner och kommuner jobbar med besparingar och effektiviseringar, säger Annika Wallenskog.
När skulle skatten behöva höjas?
– Vi räknar med till 2020.
Från SKL:s sida pekar man på att den statliga ekonomin samtidigt är god, och vill inte helt oväntat ha flera generella statliga bidrag.
– Vi ser ju att det här kan inte kommunsektorn sköta själv, det är ett gemensamt ansvar mellan stat och kommun, säger Annika Wallenskog.
Här är listan: 69 kommuner med underskott 2018
Enligt SCB:s siffror hade följande kommuner negativt resultat för 2018:
Värmdö
Tyresö
Täby
Danderyd
Solna
Knivsta
Heby
Tierp
Vingåker
Nyköping
Valdemarsvik
Motala
Mjölby
Gnosjö
Mullsjö
Nässjö
Vetlanda
Eksjö
Tranås
Uppvidinge
Lessebo
Ljungby
Mönsterås
Olofström
Karlshamn
Sjöbo
Ystad
Hylte
Öckerö
Gullspång
Bengtsfors
Herrljunga
Trollhättan
Åmål
Eda
Säffle
Norberg
Sala
Arboga
Vansbro
Leksand
Rättvik
Hofors
Ovanåker
Ljusdal
Sandviken
Söderhamn
Timrå
Härnösand
Sundsvall
Kramfors
Sollefteå
Strömsund
Åre
Berg
Härjedalen
Nordmaling
Bjurholm
Robertsfors
Malå
Sorsele
Dorotea
Vilhelmina
Åsele
Umeå
Arvidsjaur
Arjeplog
Jokkmokk
Boden