Rot- och rut-avdragen innebär att man som köpare av renoveringstjänster eller hushållsnära arbete har möjlighet att göra skatteavdrag för arbetskostnaderna. Avdragen är tillsammans begränsade till max 50.000 kronor per person och år, rutavdraget har dock ett maxtak på 25.000 kronor för personer under 65 års ålder.
För att få ta del av skatteavdraget finns även andra villkor. Till exempel får den som köper en rot- eller rut-tjänst inte vara släkt eller gift med den som utför arbetet.
Som släkt räknas bland annat maka eller make, barn, syskon, föräldrar, mor- och far föräldrar och barnbarn.
Särskild granskning i år
Cajsa Toresten är verksamhetsutvecklare på Skatteverket och berättar att de i flera år sett att många ansöker om rot- och rut-avdrag trots att det funnits otillåtna släktskap mellan köpare och utförare av tjänsten. Därför har Skatteverket i år gjort en särskild granskning av anhörigrelationer vid rot- och rut-avdrag.
– Vi har sett att man har utfört rot- och rut-arbeten till sina föräldrar, barn, eller till syskon. I tidigare kontroller har vi även hittat fall där det inte skett någon betalning överhuvudtaget, eller där det inte utförts något arbete alls.
Återkrav i fler än hälften av kontrollerna
Arbetet pågår fortfarande, men Skatteverket har redan gjort kontroller i 69 ärenden. 64 av dessa berör rot-avdrag, 4 rut-avdrag och ett ärende som innehåller både rot- och rut-tjänster.
Efter kontrollen har skatteverket upptäckt fel och begärt tillbaka pengar i 40 ärenden, varav 38 berör rot-avdrag. Sammanlagt rör det sig om återkrav på drygt 1,8 miljoner kronor, alltså i snitt 45.000 kronor per kontrollerat ärende.
Urvalet i granskningen bygger delvis på slumpmässighet men i vissa fall har Skatteverket gjort en riktad kontroll när det funnits anledning att misstänka otillåtna släkskap. Därför går det inte att dra några statistiska slutsatser utifrån resultatet. Men enligt Cajsa Toresten bekräftas problematiken av tidigare kontroller och erfarenheter.
– Vi tror att det finns en stor okunskap. Men i vissa fall har vi sett att det verkar som att man har startat upp en firma enbart för att kunna utföra rot- eller rut-arbeten till släktingar.
Hur kan man se det?
– Det kanske inte finns någon annan verksamhet i företaget, till exempel.
Krångligt regelverk
Regelverket för vilka släktskap mellan köpare och utförare som är tillåtna för att man ska få göra rot- och rut-avdrag är krångligt. Det är till exempel okej att en sambo utför arbetet, så länge man inte har gemensamma barn eller har varit gifta tidigare.
Som köpare av en rut- eller rot-tjänst får du göra skatteavdrag om arbetet utförts av din make eller makas syskon. Om arbetet däremot utförs av ditt syskons maka eller make så ger det inte rätt till skatteavdrag.
– Det är svåra regler att ha koll på, så jag vill uppmuntra alla som undrar att gå in på skatteverkets hemsida. Där finns ett jättebra schema över vilka närstående relationer som är okej vid rot- och rut, säger Cajsa Toresten.
Otillåtna släktrelationer vid rot- och rut-avdrag
Det är relationen mellan den som köper en rut-tjänst och den som utför arbetet som räknas. Det går alltså bra att anlita ett bolag i vilket en närstående arbetar, så länge det inte släktingen som utför arbetet. Undantaget är enskild näringsverksamhet där rot- och rutavdrag inte godkäns även om det är en anställd till släktingen som utför arbetet.
Följande personer räknas som närstående till dig som köpare:
- Din make eller maka. Även sambo räknas om ni har gemensamma barn eller om ni har varit gifta.
- Dina föräldrar.
- Dina barn.
- Dina syskon.
- Dina mor- och far föräldrar.
- Dina barnbarn och barnbarnsbarn.
- Dina barn, barnbarns och barnbarnsbarns makar.
- Dina syskons makar samt dina syskons barn, barnbarn och barnbarnsbarn.