-Märkningen är ett bekymmer. Några ger inget skydd alls fast det sitter en lapp om UV-skydd på dem, de är felmärkta i ett senare led. Kategori 4, de mörkaste, försämrar färgurskiljningen och det är ett problem att detta inte framgår, säger Lotten Strindberg, sakkunnig på produktsäkerhet vid Konsumentverket.
De krav som verket kan ställa på solglasögon är att märkningen är korrekt, menar Lotten Strindberg.
-Däremot rekommenderar vi att man väljer kategori 3, på inrådan av ögonläkare. De svagare ger inte tillräckligt bra skydd. Och väljer man en högre kategori bör man inte köra bil med dem.
De solglasögon som har svagare skydd är de med solfilter i kategori 0, 1 eller 2. Drygt hälften av de 53 testade glasögonen har filter 3 vilket ger ett bra skydd, enligt Konsumentverket.
-Vår allmänna uppfattning är att man inte betraktar solglasögon som skyddsutrustning som man ska ställa krav på. Är man på sjön till exempel behöver man bra skydd.
Flera av de testade solglasögonen saknade också CE-märkning, en standardmärkning för säkerhetskrav inom EES-området.
TT
Solgalsögon i fem kategorier
Solglasögon delas enligt den europeiska standarden in i fem filterkategorier, 0 till 4, efter hur mycket ljus de släpper in.
0 ger minst skydd och 4 mest. 4 är för mörk för bilkörning, enligt Konsumentverket.
Solglasögon ska vara märkta med filterkategori och CE-märkning.
Verkets undersökning baseras på solglasögon som köpts in från kläd- och kosmetikbutiker, bensinstationer, lågprisvaruhus, sportkedjor och optikbutiker.
Konsumentverket