Foto: TT

Ny undersökning: Unga vill jobba utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje ung svensk vill jobba utomlands, men få känner till hur pensionen och socialförsäkringarna påverkas vid utlandsarbete.

Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen som presenteras idag.

Det är framförallt möjligheten att få se mer av världen som lockar unga människor att vilja jobba utomlands. Men både bland dem som planerar att jobba utomlands och dem som har jobbat utomlands är kunskapen om vad som händer med deras pensioner och socialförsäkringar vid utlandsarbete låg.

Bristen på kunskap kan få stora konsekvenser. Det är något som Keke Kulego, som jobbat många år i finansbranschen i New York, fick erfara när han kom tillbaka till Sverige.

– Det blev en riktig kalldush. När jag fick det första pensionsbeskedet och såg hur lite pengar jag skulle få när jag blev 65 så blev jag chockad. Det fick mig att börja tänka att jag borde ha tänkt på detta innan jag åkte. Jag skulle ha haft en liten plan när det gäller pensionen, säger han till SVT Nyheter.

USA lockar mest

Unionen har frågat drygt tusen personer mellan 18 och 36 år om deras intresse av utlandsjobb och kunskaper om hur bland annat pensionen påverkas vid arbete utomlands.

Enligt undersökningen planerar var tredje ung svensk att någon någon gång arbeta utomlands, och det är främst USA som lockar. Men Norge och Storbritannien är de länder som flest svenskar som haft utlandsjobb, arbetat i.

Många olika regler

Vilka regler som gäller beror på om man arbetar inom EU/EES/Schweiz eller utanför, till exempel i USA. Det beror också på vilken anställningsform man har och om det är ett svenskt eller utländskt företag, enligt Unionen.

– Det viktigaste är att tänka efter innan man åker och läsa på vad som gäller för det land man ska flytta till och den anställningsform man har, säger Henrik Ehrenberg som är samhällspolitisk chef på Unionen till SVT.

– Man bör också ta kontakt med Skatteverket, Pensionsmyndigheten och a-kassan, bland annat. Är man påläst har man andra möjligheter att se till att ens anställningskontrakt ger en det man behöver i form av försäkringar och pension.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.