En av de manliga deltagarna i realityprogrammet Paradise Hotel skickas hem efter anklagelser från två kvinnliga deltagare om övergrepp. Kort efter att avsnittet där övergreppet ska inträffat publicerats, plockades hela säsongen ned och under torsdagen inleddes en förundersökning kring händelsen.
Det här har väckt reaktioner på sociala medier där flera menar att produktionen borde ha ingripit tidigare.
”Vi män måste bli bättre”
En av de som reagerat är årets deltagare Ikenna Abika, som menar att produktionen kontinuerligt behöver markera mot den jargong som kan skapas inne i huset.
– Det är många som inte vågar träda fram när något sådant här händer och där måste produktionen komma in självmant i stället för att vänta på att vi ska komma till dem när vi stöter på problem. Vi män måste också bli bättre på att markera mot händelser som dessa, säger Ikenna Abika.
”Tydligt att det finns en stereotyp i castingen”
Deltagaren Niklas Arleryd håller med om att produktionen hade kunnat vara synligare.
– Det är en del av experimentet. Vi ska ju vara i den här bubblan men det finns nivåer av allvar. När en sådan här allvarlig situation uppstår där någon måste ingripa så ligger ansvaret på produktionen och där tycker jag inte att de gjort ett bra jobb, säger han.
Han kritiserar också stämningen som han menar att produktionen inte gör mycket för att påverka, utan snarare uppmuntrar genom castingprocessen.
– Det är ju tydligt att det finns någon form av stereotyp av PH-deltagare som de vill ha in eftersom de castar de här personerna.
Granskar tidigare säsonger
Nent, mediebolaget bakom Paradise Hotel Sverige, har tidigare betonat att de inte fick någon incidentrapport om händelserna i årets säsong. Nu har man startat en internutredning av produktionen tillsammans med produktionsbolaget Mastiff.
– Vi hade inte en hel bild av vilket material som fanns eller vad de här tjejerna hade utsatts för. Vi kommer nu gå till botten med var det har brustit och hur vi ska gå till väga framåt. Vi kommer inte heller bara titta på den här säsongen utan även historiskt. Vi är beställare och deltagarnas välmående är i slutändan vårt ansvar och därför har vi tagit detta på största allvar, säger Susanne Nylén, presschef på Nent.
I ett mejl till SVT svarar produktionsbolaget Mastiffs vd Matilda Snöwall:
”Vi är just nu inne i ett skede där vi lägger allt vårt fokus på deltagarna, hjälpa polisen med allt material som utgörs av oklippta och klippta filmer samt internt hantera och se över våra processer, rutiner och arbetsmetoder. Polisutredningen är viktig för oss då den kommer att visa om vi missat eller missbedömt något i den aktuella situationen och utifrån detta dra slutsatser inför framtiden.”
Hör de manliga deltagarna om hur de ser på kulturen inne huset i klippet ovan.