I en studie från University of California, Irvine har man studerat hur lång tid det tar innan vi byter uppmärksamhet från en uppgift vid skärmen till en annan. Tiden har sjunkit – från 150 sekunder (två och en halv minut) 2004 till 75 sekunder år 2012. I dag tar det 47 sekunder innan vårt fokus bryts vid skärmen.
– Det har skrivits ibland att människans attentionspan är nere på åtta sekunder nu, att det är som en guldfisks. Det är en myt. Men den har sjunkit, säger Anders Hansen en hjärnexpert och läkare vid KI.
En trolig orsak enligt forskningen är för att vi vant oss vid att ständigt skifta fokus. Ena sekunden kollar man på sin mejlinkorg på datorn, andra sekunden är man inne på sin mobil. Att hoppa mellan olika moment kan leda till att ens stressnivåer ökar och att uppgifterna tar längre tid att genomföra.
– Det verkar som att det driver lite stress i oss att hoppa från det ena till det andra. Fram och tillbaka. Pulsen går upp lite, blodtrycket går upp lite grann, säger Anders Hansen.
Öva på fokusera bättre
Han påpekar att vi befinner oss i den tidiga fasen av digitaliseringen och det är aldrig för sent att träna vår förmåga att fokusera bättre. Att bryta vanan att scrolla i appar kan vara svårt, men att hålla mobilen utom räckhåll kan vara en bra början.
– Det är fruktansvärt svårt, därför måste vi ha mobilen på en plats där vi inte kan få tag i den jämt, säger hjärnexperten.
Ett annat tips från Anders Hansen är att dagdrömma mer! Se klippet för att träffa Anders Hansen och hör hans andra tips på hur vi kan träna uppmärksamhetsspann.