Utrikesminister Margot Wallström avgår

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) lämnar regeringen och uppdraget som utrikesminister. Hon har meddelat statsministern att hon vill avgå i närtid.

– Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn, säger hon.

Wallströms avgång förmedlades först i en intervju med Dagens Nyheter. Hon säger till tidningen att familjeskäl ligger bakom beslutet och att hon inte lämnar i protest mot något.

– Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn. Det är ju så att ingen av oss blir yngre, och vi har under ganska lång tid levt mer eller mindre åtskilda, säger hon till DN.

Spekulerar inte om efterträdare

Wallström har varit utrikesminister i Stefan Löfvens rödgröna regering i fem år. Hennes avgång innebär nu att att Löfven behöver hitta en ny departementschef redan till på tisdag då han ska läsa upp regeringsförklaringen. Därmed står det klart att två profilerade kvinnliga ministrar lämnar regeringen i höst. Förutom Margot Wallström slutar även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som nominerats till ny EU-kommissionär.

– Det kommer in två nya personer som jag är övertygad om kommer vara kompetenta för att klara det här, säger Wallström till SVT.

Foto: Twitter/Margot Wallström

Margot Wallström valde för bara ett halvår sedan att återinträda som utrikesminister för en andra mandatperiod. Hon säger till SVT att det inte kändes rätt att avgå då.

– Jag tyckte inte att det var läge då med den politiska turbulens som uppstod – att också åstadkomma osäkerhet kring utrikespolitiken och vem som skulle företräda Sverige som utrikesminister. Det är kanske aldrig rätt tid.

Om du tänker tillbaka på åren som utrikesministern, är det något du ångrar?

– Det vore väl konstigt om man jobbade intensivt under fem år, och så lämnar man och ångrar inget. Då är man väldigt enögd, säger Wallström och utvecklar senare:  

– Jag är inte den som ältar och jag tror att det är bara döda fiskar som simmar med strömmen. En utrikesminister i dag måste visa mod. Man måste våga stå upp. Det är jag stolt över: att i allt det här har vi stått upp för det vi tror för. Vi har alltid pratat om folkrätten, demokrati och mänskliga rättigheter.

Konflikter med Israel och Saudiarabien

Du har gjort dig ovän med den israeliska regeringen, har inte det skadat Sveriges intressen?

– Nej, och jag säger inte att det är att vara ovän. De har protesterat mot ett beslut vi tog – att erkänna Palestina – och vi förstod att det skulle bli konsekvenser och att vi skulle användas som avskräckande exempel. Men vi har faktiskt goda diplomatiska relationer med Israel, och det har i övrigt inte påverkat våra kontakter med landet. Jag tror att Carl Bildt råkade ut för i stort sett samma sak eftersom vår politik är att företräda en tvåstatslösning, säger Wallström.

Till Saudiarabien fick regeringen skicka en delegation för att mildra effekten av konflikten med Sverige – gick du för långt där?

– Nej, det visade sig att att jag hade rätt. Då blev det ett väldigt liv och sedan tystnade det. Men det var ju en kombination av att vi sa upp ett militärt samarbetsavtal och dessutom uttalade oss om vad vi tyckte om övergrepp på mänskliga rättigheter. Om det är någon fråga där man har vänt och erkänt att jag hade rätt är det den.

”Utrikespolitikens högsta liga”

På frågan om vilken som är hennes största framgång under sina fem år som utrikesminister lyfter Wallström två saker: Att Sverige lyckades komma in i säkerhetsrådet och att hon lanserade den feministiska utrikespolitiken.

– Det har blivit ett begrepp som andra börjat använda. Från att någon möjligen fnissade åt det i början så är det nu en seriös fråga.

Wallström skriver på på Instagram att hon nu lämnar politiken men att hennes engagemang kvarstår.

”Jag lämnar regeringen, men jag tar med mig mitt engagemang. För jämlikhet och jämställdhet. För demokratin, friheten och freden. För en kärnvapenfri värld.”

Löfven: ”Mött stor respekt”

Stefan Löfven uppger i ett skriftligt svar till SVT Nyheter att Sverige med Margot Wallström som utrikesminister mött stor respekt och uppskattning runt om i världen.

Margot Wallströms politiska karriär sträcker sig längre än 40 år tillbaka i tiden. Hon satt i riksdagen första gången 1976 – när Olof Palme var statsminister.

Fakta: Margot Walllström

Margot Wallström, som fyller 65 den 28 september, föddes i Kåge utanför Skellefteå. Hennes politiska karriär sträcker sig längre än 40 år tillbaka i tiden.

Hon satt för första gången i riksdagen som statsrådsersättare mellan 1976 och 77, och var riksdagsledamot mellan 1979 och 1985.

Mellan oktober 1988 och oktober 1991 var hon biträdande civilminister. I oktober 1994 blev hon kulturminister, en post hon innehade till mars 1996.

Därefter tjänstgjorde hon som socialminister fram till oktober 1998. Hennes fjärde och sista ministerpost, som utrikesminister, har hon innehaft sedan oktober 2014.

Wallström har också haft en lång rad uppdrag inom statliga myndigheter, kommuner och förenings- och näringsliv. Hon har skrivit tre böcker, två av dem tillsammans med partikollegan Göran Färm.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.