Maria köpte allergitest på nätet – visade på blåbärsintolerans och kokosoljebrist

Uppdaterad
Publicerad

Maria Lindberg Howard är 89 procent intolerant mot kyckling, 85 procent mot röd peppar och 95 procent mot whiskey. Dessutom lider hon av kokosoljebrist. Åtminstone om man ska tro testresultatet hon fick tillbaka från sajten Svensk intoleranstest.

Ett prov på ett par hårstrån räcker för att avgöra om du är intolerant eller har brist på en mängd olika livsmedel eller ämnen. Det löftet – i kombination med Astma- och allergiförbundets märkning – fick Maria Lindberg Howard att skicka in ett hårprov till Svensk intoleranstest. Men svaret hon fick väckte misstankar.

Hon var intolerant mot allt ifrån grädde till gula färgämnen, enligt testet.

Allergiforskaren: Faller på sin egen orimlighet

Magnus Wickman, professor emeritus vid Karolinska institutet, har forskat på allergier i 40 år.

– Det man mäter vid allergitester är antikroppar i blodet. Hur man skulle kunna få fram det från hårstrån övergår min fattningsförmåga, säger han.

När han får höra att testet också visat på kokosoljebrist säger han:

– Att få fram det utifrån ett hårstrå – det faller på sin egen orimlighet.

Svensk bankman frontar

Domännamnet ägs av ett bolag i Rumänien. Men sajten är på svenska och frontas av en man med namn och bild som påstås vara dietist.

När SVT Nyheter gör en bildsökning visar den sig föreställa en man som jobbar på bank i en mindre ort i Sverige.

Förbundet polisanmäler

Ett tiotal personer har hört av sig till Astma- och allergiförbundet och undrat om märkningen på sajten. Förbundet har valt att polisanmäla för falsk marknadsföring.

– Det är otroligt problematiskt. Människor litar ju på att det som är märkt av oss är säkert att använda för den som är allergisk, säger Helena Färnsten, tf generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet.

Helena Färnsten uppmanar alla som lider av allergi att vända sig till vården.

– Det finns en uppsjö av sådana här tester på nätet som både är dyra och osäkra. Vi tycker att vården ska utreda och sätta diagnoser.

Sajten nere

Mindre än ett dygn efter att SVT Nyheter hört av sig till den enda mejladress som fanns utskriven på sajten och bett om en kommentar ligger sajten nere.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.