Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det så viktigt att ha specialbyggda ubåtar för Östersjön? Hör Paula Wallenburg. Foto: Saab Kockums

Marinen: Därför är ubåtar så viktiga för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Danmark och Finland har inga ubåtar. Ryssland har en ubåt operativ i Östersjön och Sverige har fyra, på väg att få fem. Men marinen anser att det dubbla skulle behövas.

Paula Wallenburg gjorde värnplikten som ubåtsmatros i mitten av 90-talet. I dag, över 25 år senare, är hon chef för Sveriges ubåtsflotta. Enligt henne skulle Sverige egentligen behöva dubbelt så många ubåtar som idag.

– Kusten är lång, 270 mil, och fyra ubåtar är inte tillräckligt.

Enligt Paula Wallenburg behövs det fyra, fem ubåtar till sjöss, men oftast är de inte tillgängliga samtidigt, de kan vara på översyn eller annat.

– Vill du ha fyra, fem ubåtar till sjöss samtidigt behöver du i princip ha det dubbla, konstaterar hon.

Fyra ska bli fem

I dagsläget har Sverige fyra ubåtar. I samband med att de två nya ubåtarna blivit klara kommer den äldsta av marinens ubåtar tas ur tjänst. Det totala antalet blir då fem.

Ubåtar är i skarp tjänst både i krig och fred, de är ständigt är ute och bevakar Sveriges kust.

Ubåtar anses så viktiga för Sveriges försvar att de sedan 2014 klassats som ett ”väsentligt säkerhetsintresse”. Det innebär att de inte behöver upphandlas, det vill säga köpas där det är billigast, utan att staten kan välja att köpa där man tycker att det tjänar Sveriges säkerhet bäst.

Ubåtstyper

Attackubåtar är bestyckade med robotar och torpeder för att kunna anfalla fientliga fartyg. Sverige har enbart attackubåtar.

Strategiska ubåtar är bestyckade med kärnvapen. Flera av dessa är ständigt ute till havs och bildar kärnvapenstaternas andraslagsförmåga. Syftet är att ingen ska kunna vinna ett kärnvapenkrig med ett första slag.

Benämningen ”atomubåt” syftar på att motorn drivs av en kärnreaktor. Det innebär att ubåten kan vara under ytan mycket lång tid i sträck.

Källa: Wikipedia, Folk och Försvar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.