Det började som en research inför nästa avsnitt av SVT Dold, ett ganska nytt samhällsprogram, där man i kväll berättar om hur hackare gör för att komma över ditt lösenord. Man samlade in en halv miljard hackade konton, varav tio miljoner är svenska. Bland de drabbade fanns journalister, politiker och personal på hovet.
– Vi tänkte att det finns ett public service-värde i det här, att många säkert tänker: Finns jag med. Vi fick en idé att göra en applikation där folk kan söka själva, säger Kenny Adersjö, som är projektledare för SVT Dold.
Har du sökt på dig själv?
– Ja, jag fanns med på en Dropbox-läcka som är tre år gammal. Det är en svaghet med databasen, vissa av läckorna är tre till fyra år gamla, andra några veckor. En del som gör testet kanske tänker ”Va, har jag blir hackad igen!” och byter lösenord fast de redan gjort det, men det är ju angenämna problem, hellre det än motsatsen.
”Bättre att man byter lösenord en gång för mycket”
Responsen på databasen, som tidigt på tisdagsmorgonen var överbelastad en stund, har varit massiv och den är nu omskriven i flera medier och har delats och kommenterats flitigt i sociala medier.
En del har varit kritiska till att det framställs som en nyhet fast informationen redan finns tillgänglig, hur tänker du kring det?
– Vi har brottats med det. Många stora läckor är som sagt tre till fyra år gamla. Men det gick inte koda ett så stort material med tidsangivelser, många hackningar har genomförts och offentliggjorts vid olika tillfällen.
– Det här var den mest användarvänliga lösningen, bättre att man byter lösenord en gång för mycket än en gång för lite. Stickprover som vi gjort har visat att många inte bytt lösenord trots att det drabbats för flera år sen och att de inte heller fått mejl om att kontot hackats.