Den bedömningen gör epidemiologen Tiia Lepp på Folkhälsomyndigheten. En orsak är att vårdpersonalen nu är extra vaksam på mässlingsymptom och att det finns rutiner för att isolera den sjuke på infektionsklinik om det behövs.
Effektiv spårning
– Dessutom arbetas det intensivt med smittspårning. Man kartlägger vilka som varit i kontakt med den smittbärande personen och ser till så att de inte sprider det luftburna viruset vidare.
Om de som utsatts för smitta saknar skydd, kan de få förebyggande behandling och information om symptomen på mässling. De får också veta hur viktigt det är att stanna hemma om man känner sig dålig och INTE gå till akuten eller vårdcentralens väntrum.
Inga garantier med vaccin
Flertalet svenskar är immuna mot mässling. De äldre efter att ha haft sjukdomen som barn, de yngre tack vare vaccin. Att flera av de smittade i Göteborg säger att de är vaccinerade är inte oroande, menar Tiia Lepp.
– Inget vaccin är hundraprocentigt och i ungefär tre fall av hundra svarar inte heller individens immunsystem på vaccinet. Så det händer att människor blir smittade trots att de borde varit skyddade.
Utbrott inte ovanliga
I Sverige räknas två sammankopplade fall av mässling som ett utbrott, så tretton sjuka ÄR många. Ändå är utbrott av den storleken inte ovanliga utan kommer ungefär vartannat år.
Debatt utan statisktisk spår
Den allt ljudligare debatten om vaccin märks inte i Folkhälsomyndighetens statisitik. Andelen barn som får trippelvaccinet mot mässling, röda hund och påssjuka har varit konstant – och hög.
– Den har legat stadigt på 96-97 procent ända sedan 1980-talet, det är därför Sverige är förskonat från mässling jämfört med andra länder. Vaccinmotståndarna kanske låter mycket via sociala medier, men de verkar inte ha blivit fler.