Måste man hålla vallöften och andra frågor du vill ha svar på

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om ett parti åker ur riksdagen? Måste politiker hålla vallöften? Kan SD-ledaren Jimmie Åkesson bli statsminister? Och hur blir det med de höga elpriserna?

Det och mycket mer har SVT:s experter försökt ge svar på under lördagens valakut – ta del av frågorna och svaren i chatten nedan.

Valakuten

Roland • Hur många röster i riksdagsvalet ogiltigförklarades i valet 2018? Vad krävs för att en röst ska ogiltigförklaras? Vilka fel upptäcker man?

Ogiltiga röster kallas de röster som inte ingår i mandatfördelningen. I kategorin ingår bland annat blanka röster och röster på partier som inte anmält deltagande. Via nedan länkar nedan kan du se exakt hur många röster som var ogiltiga vid valen 2018 och 2014.

Röster - Val 2018
Röster - Val 2014


Exempel på röster som bedöms som ogiltiga är om en väljare har skrivit två partibeteckningar på en blank valsedel. Röster kan också underkännas om en brev- eller budröst inte har gjorts iordning på rätt sätt.

Pinnat inlägg

Tack för alla frågor som har kommit in i till experterna i SVT:s valakut. Under eftermiddagen och kvällen kommer du som vill kunna läsa i kapp bland alla frågor och svar, men vi kommer inte att besvara några fler frågor.

Fl • Om man inte är i Sverige utan utomlands under valdagen, kan man rösta ändå??
(Man har inte förtidsröstat)

Du kan inte rösta på valdagen den 11 september från utlandet. Många svenska ambassader och konsulat har anordnat förtidsröstning, men den är avslutad eftersom rösterna som de tar emot måste vara Valmyndigheten tillhanda idag, dagen innan valdagen. Det är för att Valmyndigheten ska hinna skicka ut rösterna till vallokalerna.

Alla som befinner sig utomlands kan brevrösta. Att brevrösta innebär att din röst skickas med post. För att brevrösta behöver du ett särskilt material, vilket kan finnas tillgängligt på svenska ambassader och konsulat.

Gunnel Ahlman • Hej
Nu är det många valaffischer uppsatt överallt.
Vem ansvarar för att de städas bort och vem betalar för det?
Vänliga hälsningar
Gunnel

Affischering vid val är inte reglerat i vallagen, utan det är en fråga för respektive kommun att hantera.

Arvid • Har det alltid varit givet att de ska vara val var fjärde år. Har det någongång diskuteras om något annat

Mellan 1970 och 1994 var mandatperioderna 3 år.

Roland • Jag har röstat på ett parti utan namn. Vem för min röst?

Jag tolkar det som att du har röstat på partiet, men inte personröstat för en viss kandidat.

Om partiet får mandat så kan de platserna tillsättas om partiet har en kandidatlista eller har samtyckande kandidater som andra väljare röstat på.

Skulle det vara så att partiet får mandat men inte har någon kandidatlista eller några samtyckande kandidater så blir det tomma stolar.

Anders Ekwall • Varför har vi inte val via internet. Många andra länder har ju det. Bl.a Brasilien har haft det flera år.

Hur val går till regleras i vallagen. Det är de politiska partierna i riksdagen som kan ändra i vallagen. Det är alltså de politiska partierna som måste driva fråga om röstning via internet, SMS, BankID och liknande.

Tobbe • Hur många % i ogiltiga valsedlar brukar det vara?

Ogiltiga röster kallas de röster som inte ingår i mandatfördelningen. I kategorin ingår bland annat blanka röster och röster på partier som inte anmält deltagande. Via nedan länkar nedan kan du se exakt hur många röster som var ogiltiga vid valen 2018 och 2014.

Röster - Val 2018
Röster - Val 2014

Felix • Måste man vara svensk medborgare för att få jobba som röstmottagare eller rösträknare?

Nej, det finns ingen lagstiftning kring vem som kan ha uppdraget som röstmottagare eller rösträknare.

Roger • Hej

Jag har precis testat mig positiv för Covid-19. Hur går jag tillväga för att kunna rösta. Jag bor i Norrköping.

En person som är sjuk kan rösta med bud. Du behöver också ett vittne om du ska rösta med bud. För att minimera smittrisken kan rösten tex göras i ordning och lämnas till budet utomhus. Material för budröstning finns att hämta på kommunen och även i de flesta vallokaler. Läs mer här om att budrösta.
Rösta med bud | Valmyndigheten

Har du ingen som kan vara bud åt dig kan du kontakta kommunen för att se om det går att ordna med ambulerande röstmottagning.
Rösta med ambulerande röstmottagare | Valmyndigheten

Susanne • Får jag hjälpa min gamla mamma med valsedlar i vallokalen eller finns det personal med tystnadsplikt?

Ja, en väljare som behöver hjälp i röstningen kan själv utse en person som ska hjälpa till. Även röstmottagare i lokalen kan hjälpa. Röstmottagarna har tystnadsplikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.