Beskedet att den svenska regeringen avbryter det militära samarbetet med Saudiarabien var inte oväntat. Efter de senaste dagarnas diplomatiska turbulens mellan Sverige och Saudiarabien hade det varit politiskt omöjligt för Stefan Löfven att behålla eller omförhandla avtalet.
Självfallet är det ett politiskt nederlag för Stefan Löfven. Hans utgångspunkt var just att avtalet skulle bestå, om än i en omförhandlad form. Nu avbryts i stället samarbetet helt. Samtidigt är det ett politiskt nederlag som Stefan Löfven kan hantera utan större problem. Saudiarabiens diplomatiska attacker de senaste dagarna har bäddat för ett beslut om att säga upp avtalet.
Seger för Miljöpartiet
För Miljöpartiet är dagens besked en stor politisk seger. Partiet har länge varit djupt kritiskt mot samarbetet och drivit på för att regeringen skulle säga upp det. Stefan Löfven har hållit emot, men till slut hamnat i ett läge där det blev omöjligt att göra något annat än att avsluta det.
De politiska konsekvenserna av kontroversen med Saudiarabien är svåra att dra några säkra slutsatser om. Landet är en stormakt i Mellanöstern och har de senaste dagarna med tydlighet demonstrerat sitt inflytande över politiken i regionen. I går stoppades Sveriges utrikesminister från att hålla ett tal på Arabförbundets möte i Kairo. I dag fördömde 22 arabiska utrikesministrar henne för uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien.
Kan slå hårt mot export och svenska jobb
Mot denna bakgrund ser det inte ut att bli enkelt för regeringen att genomföra sin ambition att spela en större politisk roll i området. I alla fall inte den närmaste tiden. Konsekvenserna på längre sikt är svårare att förutse.
Saudiarabien är en ekonomisk stormakt och den svenska exporten till landet är omfattande. Förra årets export på drygt elva miljarder kronor gör Saudiarabien till det 18:e största exportlandet för Sverige. Om saudiska myndigheter bestämmer sig för att försvåra för svenska företag i Saudiarabien kan det få konsekvenser för exporten och därmed också för jobben i Sverige.
Problem kan det också bli för regeringens exportstrategi som pekar ut just Saudiarabien som prioriterat för Sverige att göra affärer med. Hur den ekvationen går ihop med de senaste dagarnas händelseutveckling är svårt att se.
Vilka demokratikrav kan ställas
Beslutet att stoppa samarbetet med Saudiarabien väcker också frågor om vilka regler som ska gälla för svensk krigsmaterielexport. Just nu utreds frågan om ett så kallat demokratikriterium för vapenexport. Syftet är att det ska bli svårare att exportera till diktaturer. Men vilka kriterier som ska gälla är ännu oklart.
Att Saudiarabien är en stenhård diktatur är nog alla överens om, men även flera andra länder Sverige exporterar vapen till går att ifrågasätta från en demokratisk utgångspunkt. Ett exempel är Thailand som köper svenska Jas Gripen-plan. I landet har en militärkupp genomförts och premiärsministern avsatts. Även om avtalet med Saudiarabien idag sägs upp så lär alltså debatten om svensk vapenexport fortsätta.