Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan inte vara rimligt att det är okej och accepterar att i live-tv berätta att någon bör bli av med jobbet” – Hör Mats Löfvings bror om beslutet om vite. Foto: Sofia Ekström / SvD / TT

Mats Löfvings bror är kritisk: Måste klargöras vem som visste vad

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket pekar ut flera brister i polisledningens hantering av Mats Löfving. Hans bror Jan Löfving anser att det fortfarande finns frågetecken som behöver rätas ut.

– Vi är inte färdiga förrän vi fått reda på vem som vetat vad, säger han.

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdanderikspolischef,hittades död i sitt hem den 22 februari i år. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Vikstenhållit en presskonferens där han pekade ut Löfving som jävig i flera beslut och rekommenderade att han skulleavskedas.

Nu har Arbetsmiljöverket konstaterat att polisen brustit i flera avseenden i hanteringen av Mats Löfving. Bland annat har man, enligt Arbetsmiljöverket, inte lyckats motverka risker för kränkande särbehandling och inte gett tillräckligt krisstöd.

Polisen skriver i ett mejl till SVT Nyheter att man har genomfört och planerar för åtgärder som ska stärka deras arbete.

Fortsatt flera oklarheter

Mats Löfvings bror Jan Löfving anser att det fortsatt finns flera oklarheter.

– Det viktiga för mig är att det klargörs vad är det som har hänt och vem som har vetat vad, och där är vi ju inte ännu, säger han.

I juli uppgav Polisförbundets ordförande i region Stockholm, Kjell Ahlin, att rikspolischefen Anders Thornbergs innersta krets kände till att Mats Löfving var suicidal. Ledningen ska ha fått informationen veckorna före Runar Vikstens presskonferens.

Dessutom har ett skyddsombud meddelat till Arbetsmiljöverket att Anders Thornberg kände till Mats Löfvings mående. Polisledningen har förnekat påståendena.

”Måste klargöras”

Jan Löfving är kritisk mot att detta fortfarande inte har blivit utrett.

– Både facket och polisens egen skyddsorganisation menar ju attledningen, inklusive Thornberg, vetat om att min bror var suicidallångt innan. Det måste ju klargöras, säger han.

– Innan dess menar jag att vi inte är färdiga.

Han kräver omfattande åtgärder för att samma situation inte ska upprepas.

– Så här får det inte gå till, så här får vi inte behandla människor.Att meddela i live-tv att någon tjänsteman eller person bör bli avmed jobbet. Det måste till någon typ ”Lex Löfving” i detta så detinte händer igen, säger han.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.