Om du planerar rätt kan du få långa ledigheter för få semesterdagar. Foto: Gorm Kallestad/Christine Olsson/TT

Maxa ledigheten 2019 – då ska du ta ut dina semesterdagar

Uppdaterad
Publicerad

Känns det tufft att komma tillbaka till jobbet efter jul och nyår? Misströsta inte – våren bjuder på många röda dagar. Här är dagarna du ska ta semester 2019 för att maximera din ledighet.

Påsken

Den som vill ha en längre ledighet utan att offra många semesterdagar får vänta till i påsk. Då räcker det att du tar tre och en halv eller fyra semesterdagar (beroende på om du har halvdag på skärtorsdagen) för att få hela tio dagar.

Ta ledigt: 15-18/4

Då blir du ledig: 13-22/4

Valborg och första maj

Om du inte får nog av ledighet under påsken dröjer det inte länge till nästa möjlighet. Vid valborg och första maj kan du få en långhelg på fem dagar om du tar ledigt två dagar. För den som har halvdag på valborgsmässoafton räcker det med en och en halv dag. Är du inte nöjd med det kan du även ta ledigt 2/5 och 3/5. Då får du en sammanhängande ledighet på nio dagar.

Ta ledigt: 29-30/4

Då blir du ledig: 27/4-1/5

Kristi himmelsfärd

Kristi himmelfärdsdag infaller som vanligt på en torsdag, i år den 30:e maj. Ett ypperligt tillfälle att ta långhelg – om du tar ledigt en dag blir du ledig fyra dagar. Vissa arbetsplatser har dessutom halvdag 29/5.

Ta ledigt: 31/5

Då blir du ledig: 30/5-2/6

Nationaldagen

Det dröjer inte länge innan nästa klämdag vankas. Redan veckan efter Kristi himmelfärdsdag är det Sveriges nationaldag. Även här blir en semesterdag en härlig långhelg på fyra dagar.

Ta ledigt: 7/6

Då blir du ledig: 6-9/6

Jul och nyår

Hösten bjuder som bekant inte på så många röda, lediga dagar. Men den goda nyheten är att jul och nyår ligger bra även 2019 för den som vill ha en rejäl ledighet. Två semesterdagar räcker för nio dagars ledighet. Tar du ännu en dag blir du ledig tolv. Fem semesterdagar och du blir ledig hela 17 dagar.

Ta ledigt: 23/12, 27/12, 30/12, 2-3/1

Då blir du ledig: 21/12-6/1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.