Medel för ögonfransförlängning förbjuds nu av Läkemedelsverket. Foto: Scanpix

Ögonfrans-medel förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Irritation, klåda i ögonen eller förändrad ögonfärg. Det kan bli priset för längre ögonfransar eller ögonbryn. Men nu förbjuds produkterna.

På marknaden finns ett antal populära produkter som lovar längre och fylligare ögonfransar eller ögonbryn på bara ett par veckor.

I produktinformationerna pratas det mest om ”kraftfulla peptider” och ”vårdande växtextrakt”. Där står ingenting om att den verksamma substansen i själva verket är en prostaglandinanalog. Det är ett hormonliknande ämne som kan orsaka en rad biverkningar, som klåda eller förändrad ögonfärg.

– Samma ämne används i ögonläkemedel för att behandla grön starr. Som en biverkan upptäckte man att patienterna fick längre ögonfransar, säger Maria Gustafsson, utredare på Läkemedelsverket.

Myndigheten har hittills fått in cirka 25 biverkningsrapporter angående dessa produkter, men Maria Gustafsson tror att antalet biverkningar är betydligt fler än så.

– Det är nog långt ifrån alla som anmäler till oss.

I oktober förbjöd Läkemedelsverket en grossist att sälja tre produkter, och nu förbjuder myndigheten en annan grossist att sälja ytterligare tre produkter.

Sedan dess har den ena grossisten lovat att ta bort det skadliga ämnet från sina produkter.

– Vi kommer att följa upp att det verkligen försvinner.

Förbjuder sex produkter

Läkemedelsverket förbjuder nu ytterligare tre produkter som innehåller prostaglandinanaloger. Produkterna är avsedda för att påverka ögonfransar, ögonbryn respektive hår. Det innebär att sammanlagt sex produkter nu inte får säljas till konsumenter. Dessa produkter är:

* Revitalash Advanced

* RevitaBrown Advanced

* Hair Advanced by Revitalash

* NeuLash

* RapidLash

* NeuveauBrow

Prostaglandinanaloger är ett hormonliknande ämne som används i flera ögonläkemedel. Ämnet kan orsaka klåda, ögonirritation och rodnad samt förändringar av ögonfärgen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.