– När man talar om storstadsväljare tänker man främst på en relativt välbärgad medelklass, där många befinner sig mitt i livet, mitt i karriären, mitt i boendekarriären, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Många har fått väldigt stora reallöneökningar under de senaste tio åren.
Oscarsson kallar det en ganska vålmående grupp som är villebråd för de politiska partierna – en grupp som har haft stor betydelse, inte minst i de två senaste valen.
– Den här gruppen var viktig för om det blev rödgrönt eller blått. I valen 2006 och 2010 spelade skattefrågorna stor roll, säger han.
Idéer sprider sig
– Idéer som fått fäste i samhällets centrum, det vill säga storstäderna, sprider sig så småningom till perifera delar av landet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
I den här gruppen av väljare finns det personer som fungerar som opinionsbildare, ofta män, som pratar med många människor. Når man dem blir det ringar på vattnet.
Enligt Henrik Ekengren Oscarsson vann Alliansen förtroendet i den här ganska stora gruppen vid valen 2006 och 2010.
– Man bytte direkt från Socialdemokraterna till Moderaterna och nu tänker man sig att det är relativt lätt att få dem att strömma tillbaka.
”Jag är nöjd nu”
Ett tecken på att en förändring kan vara på väg är en krönika som Claes de Faire, chefredaktör på tidningen Resumé skrev för några veckor sedan med rubriken ”Jag är nöjd nu”.
I krönikan, som finns på tio-i-topp-listan över de artiklar som är mest delade på sociala medier i år, erbjuder han att betala tillbaka det han kommer att få i skattesänkning genom det femte jobbskatteavdraget som införs vid årsskiftet.
– Jag vill att ni ger pengarna till någon annan. Någon som behöver dem mer än vad jag gör, skrev Claes de Faire.
Välfärd eller egna plånboken
Om fler resonerar som chefredaktören på Resumé kan det avgöra valet. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson är missnöje med välfärden något som ”äter” förtroende för en regering.
– Regeringar skadas oftast mera av välfärdsmissnöje än av att människor har ont om pengar i den egna plånboken, säger han.
– Här ställer man skattepolitik mot välfärdspolitik på ett väldigt tydligt sätt. Det är ett argument som leder i riktning mot att stödja Socialdemokraterna.
Bortskämd medelklass
Henrik Ekengren Oscarsson påpekar att Alliansen inte alls håller med. Där pekar man på att man gjort en massa saker som lett till det bättre inom offentlig service.
– Men på väljarnivå upplever man att förväntningarna på välfärden inte har infriats, säger han.
Enligt Henrik Ekengren Oscarsson har medelklassen i Sverige haft en ”extra allt-attityd”, både skattesänkningar och bättre välfärd.
– Lite bortskämt, lite fartblint men nu ändras det till ”nu måste vi prioritera” , säger han.