Medelsvensson granskad: Villa och Volvo, men ingen vovve

Uppdaterad
Publicerad

I sin årsbok presenterar SCB hur den genomsnittlige medborgaren ser ut i Sverige. Vanligaste förnamnet för ”Medelsvensson” är Lars Erik eller Anna-Maria, efternamn: Johansson.

Lars är 39 år och Anna 42, de har två barn (Johan och Emma). Familjen bor i en tätort, äger en silvergrå Volvo och båda föräldrarna har heltidsjobb. Familjens disponibla inkomst uppgår till 32.000 kronor i månaden.

Undersökningen visar även att barnen äger en mobiltelefon var och familjen har både dator och internet. Varje vecka äter de 1,2 kilo godis.

Det brukar heta att medelsvensson har ”villa, Volvo och vovve”, vilket också bekräftas i SCB-statistiken, förutom i ett avseende: familjen har ingen vovve.

Årsboken handlar dock inte bara om familjen Medelsvensson, de upptar bara fyra av bokens 810 sidor.

Där finns också uppgifter som att antalet mjölkkor minskat med över en kvarts miljon djur mellan åren 1980 och 2005 samt att den sammanlagda körsträckan för landets personbilar var drygt 6 miljarder mil. Det motsvarar 80 000 tur- och returresor till månen, har SCB räknat ut.

Mycket att läsa i årsboken

Det finns mycket att läsa i Statistisk årsbok:

Visste du till exempel att de 10 procent av befolkningen som bor nordligast är utspridda på en yta som motsvarar mer än 50 procent av Sveriges hela yta?

Eller att det totala antalet öar i hav, insjöar och vattendrag är 221 800 och att de motsvarar 2,6 procent av landarealen i Sverige?

Fastlandskusten och strändernas sträckning i landet är 385 000 kilometer lång. Strändernas svall hörs bäst i Norrbottens län som har den i särklass längsta kust- och strandlinjen.

Dessutom kan man få besked om när det bästa semestervädret inföll. Norr om en linje Gävle-Särna var det varmast under sommaren 2002. Söder om den linjen var det varmast 1997.

SCB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.